Hírvilág

Memóriajavítás tablettával?

2011. AUGUSZTUS 15.


Elfelejtett jelszavak, nevek, elszórt tárgyak. Nem lehet mindenre emlékezni. Skót kutatók egy csoportja azonban azt állítja, hogy tudnak segíteni ezen a problémán. A glasgowi CPS Kutatás egy csapata az egyszerű feledékenység gyógyszerét keresi.

„Amire mi gondolunk, az nem a súlyos betegségekkel összefüggő memóriazavar” - mondta Dr. Alan Wade a CPS Kutatás munkatársa. „A tanulmány azokat veszi célba, akik örökké elhagyják a kulcsaikat, elfelejtik a neveket, elhányják a szemüvegüket, de ez nincs összefüggésben semmilyen komoly állapottal.” Wade munkatársaival azt szeretné megvizsgálni, hogy az Alzheimer-kórban alkalmazott memantin kis adagja segíthet-e legyőzni a hellyel-közzel mindennapos „elfoglalt életmód szindrómát”, melyet a modern élet őrült forgataga okoz.

„Legalább óránként vétünk hasonló hibát. Mindannyian. Már ma is számtalan apró baklövésemet tudom összeszámolni.” - magyarázta Dr. David Knopman, a Mayo Klinika neurológusa. „A memória nem olyan, mint a járás, vagy a rágógumizás. Olyan funkció, mely közel sem tökéletes az embernél. Gyakran borzalmasan tökéletlenül működik.” A memória javítása tablettával úgy hangzik, mintha az új mozifilmből, a Csúcshatásból vették volna. Ebben a filmben Bradley Cooper egy írót alakít, aki emberfeletti képességekre tesz szert egy rejtélyes pirula segítségével. Knopman szerint ez azért lehet, mert az ötlet tényleg Hollywoodból származik.

„Szerintem ez erős túlzás, hogy ez a gyógyszer bármi ilyenre jó. A mematint a közepes és súlyos Alzheimer-kór kezelésére használják. Sosem próbálták ki kellő számú egészséges emberen. Nincs rá semmilyen bizonyíték.” Egy másik dolog: egy kicsit bizarr az ötlet, hogy gyógyszerrel kelljen kezelni egy ennyire triviális jelenséget. „Ha egy jelenség minden egyes embernél rendszeresen előfordul, például, hogy hova tettük a fecnit, amire öt perccel azelőtt írtunk, vagy elfelejtjük felhívni a házastársunkat, akkor azt miért tekintjük betegségnek? Hogy lehetne ezt gyógyítani?” - vetette fel Knopman. Vajon tényleg üdvözölné az utca embere a feledékenység gyógyszerét, vagy jobb, ha ez az elképzelés megmarad a képzelet világában?

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Hogyan hívjuk elő a háttér információkat?A beszélgetés enyhíti a memóriazavartA kognitív feljődés élvonalában - személyes konferencia beszámolóAz Alzheimer kór és a memória változásaLAM (Lege Artis Medicinae) - 2008; 18(11) Szelektív memória?

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Május a vérnyomásmérés hónapja

Míg eddig egyetlen napot, május 17-ét, most már egy egész hónapot szentelnek a szakemberek arra, hogy felhívják a figyelmet a magasvérnyomás-betegségfelismerésére és helyes kezelésének fontosságára. Hazánkban becslések szerint 3,5 millió embert érint, akik közül egymillióan nem is tudnak róla, míg a fennmaradó 2,5 milliónak jó, ha a fele kap megfelelő kezelést. Dr. Járai Zoltán c. egyetemi tanár, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke beszélt nemcsak a rendszeres önvizsgálat, de a valóban hatékony kezelés fontosságáról.

Gondolat

Hatás nélkül hatékonyan

A placebo lehet hatóanyag nélküli gyógyszer, lehet semleges anyag, amelyet farmakológiai vizsgálatok során a kontrollcsoportnak hatásos szer helyett adnak, de akár műtéti beavatkozás is.

Hírvilág

Új Európai Uniós szabályozás a gyógynövényekre

A most hatályba lépett, új európai uniós jogszabályok több száz hagyományos gyógynövényes orvosságot betiltanak.

Hírvilág

Tapasszal vagy tablettával?

Vérvizsgálat segíthet megtalálni a dohányzásról leszoktató módszert

Hírvilág

Szájon át szedhető vakcinák

Tablettával megelőzhető lesz az indiai hasmenés