Hírvilág

Méltó bér- és munkakörülményeket az orvostársadalomnak!

2011. OKTÓBER 02.


A Magyar Rezidens Szövetség minden olyan ajánlatot megfontol, ami képes az orvosok kényszerelvándorlását érdemben csökkenteni, de nem csak számukra, hanem az egész orvostársadalomnak kell méltó bér- és munkakörülményeket teremteni – reagált a szövetség elnöke vasárnap az egészségügyi államtitkár levelére.

Papp Magor elmondta: a levélről a sajtóból értesült, részleteit így egyelőre nem kommentálja.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

"Nem a rezidensszövetség akciója az elvándorlás okozója" – hangsúlyozta Papp Magor. Egyetlen kollégát sem kérnek arra, hogy hagyja el az országot, csak azt kérik, hogy ezek között a "méltatlan" körülmények között néhány hónapra, amíg nem történik érdemi változás, függesszék fel részvételüket az ellátórendszerben.

Kiemelte: ismerik az ország nehéz gazdasági körülményeit, közben azonban azt látják, hogy a költségvetésben tízmilliárd forintot lehet találni például egy klubcsapat stadionjának építésére. Ezért úgy gondolják, fontosabb lenne felszámolni azt a helyzetet, amelyben mintegy tízmillió állampolgár kényszerül méltatlan körülmények között igénybe venni az egészségügyi ellátórendszert, és több mint százezer egészségügyi dolgozó kénytelen méltatlan körülmények között dolgozni.

"Itt az ideje, hogy az egészségügy presztízsét helyreállítsuk, és ezzel a drámai mértékű orvoselvándorlást megfékezzük" – szögezte le Papp Magor. Ehhez meg kell találni azokat a forrásokat, amely alkalmas az egészségügy összeomlásának megakadályozására. Ha erre alkalmas intézkedés születik, akkor a rezidensszövetség azonnal fel fogja függeszteni az akcióját – tette hozzá a rezidensszövetség elnöke.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy még ezen héten megkeresi a rezidenseket azokkal a javaslataival, amelyekkel véleménye szerint javítani lehet élethelyzetükön.

Vasárnap a Kossuth Rádióban az államtitkár azt mondta: baráti hangú levelében az elvándorlásra toborzás helyett a közös munka folytatását javasolja a rezidenseknek. Úgy fogalmazott: ebben "az iszonyúan kiélezett gazdasági helyzetben követelésekkel csak bajt lehet elérni" - fogalmazott az államtitkár. A megoldást csak közösen, kemény munkával lehet megtalálni - tette hozzá.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Gondolat

A kifutó veszélyei

Az evészavarok az elmúlt évtizedben kitüntetett figyelmet kaptak a pszichiátriai szakirodalomban. Ennek fő oka, hogy az anorexia nervosa és a bulimia nervosa viszonylag gyakori mentális betegségekké váltak, de újfajta evészavarokról (például: izomdiszmorfia, orthorexia nervosa, purgáló zavar) is egyre több kutatás születik.

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban