Hírvilág

Megbecsülésükért küzdenek az alapellátó orvosok

2013. ÁPRILIS 15.Selmeczi Kamill, Alsónemesapáti háziorvosa a Lillafüreden szombaton tartott közgyűlésen elmondta: üdvözlik a kormány azon határozatát, amely az egészségpolitika egyes aktuális feladatairól, azon belül is kiemelten az alapellátás fejlesztéséről szól.

Az 1991-ben alakult, jelenleg mintegy hatszáz tagot számláló szakmai érdekvédelmi szervezet képviselői a kormányhatározat eredményes megvalósítása érdekében az emberi erőforrások miniszterének azt javasolják, hogy az alapellátásban dolgozók, háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők élet- és munkakörülményeit jelentősen javítsák.

Selmeczi Kamill hangsúlyozta: ahhoz, hogy 5-10 év múlva is legyen háziorvos, mindenféleképpen szükséges ez a lépés.

A szakma elöregedett, a fiatalok számára nem a nehézség, hanem a megélhetés miatt nem vonzó - tette hozzá, megjegyezve: az orvosokat képző négy hazai egyetemen jelenleg összesen 68-an vannak azok, akik a háziorvosi szakképzést választották.

A szombaton tartott közgyűlés résztvevői egyebek mellett úgy határoztak, szorgalmazzák az emberi erőforrások miniszterénél, hogy a kormányhatározat az alapellátásban dolgozók praxisának finanszírozását évente minimálisan 25 százalékkal emelje mindaddig, amíg el nem éri praxisonként az alapvető jogok biztosa által is helyeselt, tényleges költségalapú és piaci viszonyokat is tükröző mértéket. Ez jelenleg havonta és praxisonként 2 millió forint, egy orvos és két szakdolgozó esetén.
Ezt követően a közalkalmazotti orvosi bérek emelésével megegyező mértékű növelésre is igényt tart a szövetség.
MTI 2013. április 13., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.