Hírvilág

Marosvásárhely urológus polgármestere

2011. OKTÓBER 16.


Vass Levente urológust javasolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Marosvásárhelyen polgármesterjelöltnek - jelentették be pénteken a szövetség helyi vezetői az erdélyi városban.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének bővített választmánya úgy döntött csütörtökön este, hogy Vass Levente és Csegzi Sándor, a város jelenlegi alpolgármestere közül az előbbit jelölteti a város elöljárói posztjára a jövő évi helyhatósági választásokon. Vass Levente jelenleg a romániai egészségügyi miniszter tanácsadója.

Kelemen Attila, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke pénteken egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta: a szövetség azt akarta, hogy lendületes és dinamikus jelöltet nevezzenek meg, és ezeknek az elvárásoknak leginkább a fiatal orvos felelt meg.

Vass Levente a Transindex hírportál szerint kifejtette: továbbra is reméli, hogy az RMDSZ és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) mellett a harmadik magyar szervezet, a Magyar Polgári Párt (MPP) támogatását is élvezni fogja. Rámutatott: csak akkor indul a választáson, ha mindhárom romániai magyar politikai szervezet közös jelöltjeként vehet részt a megméretésen. Eddig ugyanis csak az EMNT fejezte ki azt a szándékát, hogy támogatja a fiatal orvost.

Az MPP még nem döntött, hiszen - írta a Krónika című napilap - a Szász Jenő vezette politikai alakulat a három évvel ezelőtt az RMDSZ-ből kizárt Benedek Imrével folytat tárgyalásokat. Ő szintén marosvásárhelyi orvos. Kelemen Ferenc, az MPP vásárhelyi elnöke szerint Benedek lehet a legmegfelelőbb jelölt a polgármesteri tisztségre.

A közel fele-fele arányban románok és magyarok lakta erdélyi város polgármesteri tisztségét 2000-ben vesztette el az RMDSZ, amikor Dorin Florea jelenlegi városvezető győzött a választásokon. A magyar szervezet azóta próbálja visszahódítani az elöljárói tisztséget.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szerepkonfliktusok az orvosnői hivatásban

GYŐRFFY Zsuzsa, ÁDÁM Szilvia

Hírvilág

Új irányelv: a kétlépcsős inkontinencia-ellátás szolgálja a beteg érdekét

Megújult az inkontinencia irányelv, amelyben az érintett szakmák képviselői ismét megfogalmazták, hogy az inkontinencia diagnosztikáját és ellátási folyamatát két lépcsőben kell megvalósítani, ez szolgálja leginkább a betegek érdekeit is.

Ökológia

Párbeszéd a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program Tervezetről

HARGITAI Katalin

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-magyarországi Zöld Kör konferenciát szervezett 2013. november 15-én a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program (2014-2019) tervezetéről. A meghívott előadók, a társadalmi-gazdasági partnerek és a hozzászólók álláspontja, véleménye hozzájárult a Program végső változatának kialakításához, melyet a tervek szerint a környezeti ügyekért is felelős Vidékfejlesztési Minisztérium még az idei évben benyújt az Országgyűlés számára.

Gondolat

Lasszóval fogják a rezidenseket - Interjú dr. Nyírády Péterrel

Tekintettel arra, hogy a társadalom elöregedik, egyre komolyabb társadalmi problémát jelentenek az urológiai megbetegedések. A nemzetgazdaságnak is fontos a betegségek korai felismerése, mert kezelésük költséghatékony, ellentétben a daganatos, nem jól kezelt, későn diagnosztizált betegségekkel – mondta dr. Nyirády Péter a szakmai kollégium urológia tagozatvezetője.

Hírvilág

Zombor váltotta Szócskát

Zombor Gábor államtitkár: a betegnek mindig igaza van