Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

2011. AUGUSZTUS 15.

Világszenzáció lehet az a magyar találmány, amellyel a felnőttkori cukorbetegséget lehetne gyógyítani. A kutatók eredetileg más céllal láttak munkához: az onkológiai kezelések mellékhatásait akarták enyhíteni, ám kiderült, hogy a találmány áttörést jelenthet a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában.

A gyógyítás mechanizmusa az újdonság abban a készítményben, amelyet magyar kutatók fejlesztettek ki a felnőttkori cukorbetegség kezelésére. Ez az eddig ismert első magyar fejlesztésű szer, amelyet az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hatóság elfogadott - annyira, hogy hamarosan 25 amerikai klinikán kezdik az anyagot vizsgálni 300 diabéteszes beteggel.

A szer azokon segíthet, akiknek a szervezetében elegendő inzulin termelődik ugyan, ám ez mégsem szabályozza megfelelően a vércukorszintet. Vagyis 2-es típusú, felnőttkorban kialakuló diabéteszben szenvedőkön.

Ezt a betegséget egy úgynevezett inzulinrezisztens állapot előzi meg. A hasnyálmirigy által termelt inzulin lényegében lehetővé teszi, hogy a cukor bejusson a szervezet sejtjeibe, és jelet ad a cukor igény szerinti felhasználására vagy tárolására. Ez a jelfolyam azonban sokaknál az inzulinrezisztencia miatt megtörik, és egyre több inzulin termelődik, hogy szinten maradjon a vér cukorszintje.

Amikor a hasnyálmirigy már nem tudja növelni a termelést, fellép a cukorbetegség. Ilyenkor kívülről kell inzulint bevinni a szervezetbe, idővel ebből egyre több kell. Egy 10 éve kutatott molekula az inzulinrezisztencia miatti folyamatot próbálja visszafordítani, a jelenleg piacon lévő gyógyszerekétől teljesen eltérő módon.

- A gyógyszer az úgynevezett stresszfehérjéket, vagyis a szervezet védekező fehérjéit stimulálja - foglalja össze a lényeget Literáti Nagy Péter, a kutatás vezetője. - A szervezet immunrendszere védekezik a betolakodók ellen, "elpusztítja a támadókat". Érik azonban különböző stresszhatások is, mint a hideg, a meleg, toxikus anyagok, vagy az UV-sugárzás, amivel szemben minden biológiai rendszer a fehérjékkel védekezik. Ezek aktivizálódnak, ha érzékelik a hatást, már ha jól működnek.

A gyulladási faktorok viszont elronthatják a rendszert, hiba esetén pedig az inzulinszintet figyelő "vészjelző" sem működik. Ha a jelátvitel elromlik, kialakul az inzulinrezisztencia. Mi a vészjelző egy kritikus pontján tudunk beavatkozni - részletezi a gyógyszerkutató.

A jelenleg forgalomban lévő szerekről kiderült, hogy csontritkulást vagy érproblémákat, sok esetben szívinfarktust okoznak. Az új gyógyszer molekuláinál azonban valószínűleg nem kell ilyen mellékhatásokkal számolni. A BGP-15 révén a beteg könnyebben tudja rendben tartani vércukorszintjét. Eddig már túl van a gyógyszervizsgálatok humán 2-es fázisán, s bizonyította hatékonyságát.

A szer eddig jól vizsgázott már az emberi kipróbálás során, jelentősen csökkentette az inzulinrezisztenciát. Várhatóan a megelőzésben tud segíteni, vagyis a diabétesz nem súlyosbodik olyan sebességgel, nem jelennek meg a drámai tünetek.

A szer mögé már a teljes magyar tudomány felsorakozott. A pécsi, a szegedi, a debreceni és a budapesti egyetemek, valamint az ország szinte valamennyi orvosbiológiai kutatója részt vesz a vizsgálatokban.
Ehhez csatlakoztak még amerikaiak, angolok, ami nemzetközi tudományos elismertséget is jelent.

Idézet a kutatótól:
"...nagyon kiváló kollégákkal dolgozom együtt, és tulajdonképpen ez egy teammunka. Tehát nemcsak a pécsi, hanem a szegedi és a SOTE-n is és tulajdonképpen az ország élettudományokkal foglalkozó nagyon sok kiváló kutatója foglalkozik ezzel a szerrel.
Ehhez csatlakozott még a világ tényleg a legrangosabb kutatói közül amerikaiak, angolok, ami nemzetközi szintű tudományos elismertséget is jelent.


A továbblépéshez, a gyógyszerré váláshoz azonban még több ezer emberen kell tesztelni a szert. A lépés viszont az egész világnak égető, hiszen a felnőttkori diabétesz esetében a szakemberek világjárványt emlegetnek. A legsúlyosabb helyzetre az egykori kommunista országokban kell számítani, állapítja meg a Lancet. Ha valóban orvosság lesz a magyar szerből, az olyan nagy jelentőségű lesz, mint amilyen az antibiotikumok megjelenése volt.

Ismét a kutatótól idézünk:
Hogy mikor lesz ebből gyógyszer? A mi prognózisunk szerint kb. 4 év múlva. Ismeretes, hogy egy gyógyszer fejlesztése egy 8-10 éves program, és mint ahogyan látható volt a szer jól vizsgázott már emberi kipróbálásban, szignifikánsan képes volt az inzulin-rezisztenciát csökkenteni.

Mi azt gondoljuk, hogy ez a molekula a prevencióban fog segíteni. Ez azt jelenti, hogy a diabétesz nem fog olyan sebességgel súlyosbodni, nem fognak megjelenni azok a súlyos tünetek, amik itt szintén az úr említett, akinek most már eléggé előrehaladott 2-es típusú diabétesze volt.

...Azt gondolom, hogy munkánk és ennek az együttműködésnek értékelése is az, hogy olyan neves befektetők érdemesnek látták pénzüket kockáztatni, ilyen Soros György, amely hát önmagáért beszél, és a Soros Group tulajdonképpen a csoport.

Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a magyar kockázati tőke is jelen van és ez egy nagyon-nagyon jó dolog, és én azt gondolom, hogy az ország szempontjából elementáris érdek, hogy a nagy befektetőkkel együtt a magyar kockázati tőke is jelen legyen. És ezért megtisztelő és nagyon örülünk, hogy Kovács Gábor, az ismert magyar üzletember fantáziát látott ebben a befektetésben."


Forrás: A szólás szabadsága - Gyógyítható betegség a cukorbaj?

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Hírvilág

Cukorban az igazság?

A HbA1c értékekben több százalékpontos eltérés is lehet két különböző laborban ugyanannál a betegnél.

Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2009. szeptember 30. és október 2. között került megrendezésre az Európai Diabetes Társaság 45. éves találkozója Bécsben.

Hírvilág

Changing Diabetes Fórum - Csak együtt változtathatunk!

Magyarország vezető szakemberei hazánk egyik legfenyegetőbb népegészségügyi problémájának enyhítése érdekében változásokat sürgetnek a cukorbetegség megítélésének, szűrésének, ellátásának és finanszírozásának területén.