Hírvilág

Magasabb nyugalmi szívfrekvencia, több coronariaszövődmény - nőknél is

2011. AUGUSZTUS 15.

Férfiak esetében egyértelműen bizonyított az összefüggés a nyugalmi szívfrekvencia és a koszorúér-szövődmények között. A nők csoportjában eddig nem voltak ilyen egyértelműek a bizonyítékok, de a legújabb eredmények valószínűleg meg fogják győzni az utolsó kétkedőket is.

A szerzők prospektív, megfigyeléses Women’s Health Study-ban részt vevő 130.000 alany adatai alapján elemezték a nyugalmi szívfrekvencia és a cardiovascularis események közötti összefüggést. A besoroláskor egyik alany sem szenvedett szívbetegségben, és nem szedtek a szívfrekvenciát befolyásoló gyógyszert.

Az átlagosan nyolcéves követés során 2281-en szenvedtek szívinfarktust, vagy haltak meg coronariaesemény miatt. Az elemzésben korrekciót végeztek a hagyományos cardiovascularis kockázati tényezők (hypertonia, diabetes, hypercholesterinaemia stb.) szerint, és azt találták, hogy az infarktus vagy koszorúér-eredetű halál kockázata összefüggésben állt a nyugalmi pulzusszámmal – a többi kockázati tényezőtől függetlenül.

A >76/perces nyugalmi frekvenciájú nők 26%-kal gyakrabban szenvedtek súlyos coronariaeseményt, mint akiknek <62 volt a pulzusszáma. Az összefüggés a fiatal (<65 éves) nők körében kifejezettebb volt, mint az idősek esetében.

Nők esetében a nyugalmi szívfrekvencia – amely segítségével olcsón és egyszerűen becsülhető fel a vegetatív idegrendszer aktivitása – más tényezőktől függetlenül előre jelzi a szívinfarktus és a koszorúér-eredetű halál kockázatát. A szerzők véleménye szerint magas nyugalmi szívfrekvenciájú nők esetében indokolt a cardiovascularis kockázati tényezők erélyesebb kezelése.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Feb 3; 338:b219.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A reproduktív öregedés stádiumai

Új osztályozási sémát dolgoztak ki az utolsó menstruáció előtti és utáni változásokra

Gondolat

Az első irányelv a nők stroke-prevenciójára

A stroke bizonyos kockázati tényezői gyakoribbak nők esetében, ezért az AHA/ASA speciális prevenciós ajánlásokat dolgozott ki a nők számára.

Klinikum

A fiatal nők magas vérnyomása sokszor észrevétlen marad

Szülészeti és nőgyógyászati rendeléseken sokkal kisebb arányban ismerik fel a magas vérnyomást, mint más osztályokon.