Hírvilág

Madárinfluezás megbetegedés Hongkongban

2011. AUGUSZTUS 15.


Hongkongban a hatóságok csütörtökön mindent elkövettek egy esetleges járvány feltrartóztatása érdekében, miután 2003 óta először megerősítették a betegség humán esetét.


A kormány súlyos fokozatra emelte madárinfluenza riasztását, ami azt jelenti, „nagy a kockázata” annak, hogy emberek kaphatják el a potenciálisan halálos betegséget – számolt be az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Hongkongban utoljára 2003-ban fordult elő a madárinfluenza humán esete, 1997-ben pedig ott következett be a világ első járványa, amikor hat ember vesztette életét az általában baromfikra korlátozódó vírus mutációja következtében. Az 1997-es járvány során több millió baromfit kellett elpusztítani, előre vetve a 2003-ban 300 halálos áldozatot követelő atípusos tüdőgyulladás (SARS vírus) járvány által kiváltott pánikot. A pánik tavaly ismétlődött meg újra a hétmilliós nagyvárosban, amikor megjelent a sertésinfluenza, amely eddig nyolcvan halálesetet okozott.

Az 59 éves asszonyban az A (H5) influenzát mutatták ki, a madárinfluenza egyik változatát, miután tüdőgyulladással diagnosztizálták. Súlyos állapotban, az egyik kórház elkülönítőjében kezelik. Az asszony nemrég a szárazföldi Nanjing, Sanghaj és Hangzhou városokban járt, de a hatóságok szerint egyelőre túl korai lenne megállapítani, hol és hogyan kapta el a fertőzést.

York Chow, Hongkong tiszti főorvosa megpróbálta enyhíteni a madárinfluenzával kapcsolatos aggodalmakat a zsúfolt nagyvárosban. „Általánosságban úgy véljük, hogy a madárinfluenza terjedésének kockázata Hongkongban nem jelentősen nagyobb, mint korábban” – nyilatkozta. Hozzátette, hogy a kormány fokozta a baromfi ellenőrzését a piacokon, és megerősítette a járványügyi ellenőrzést a kórházakban.

A közkórházi elkülönítőkben betiltották a látogatást. A többi osztályon belépés előtt minden látogatónak maszkot kell vennie és kezet kell mosnia. Chow elmondta, hogy egyelőre nincs jele emberről emberre történő átvitelnek.

„A fertőzés forrására való összpontosítás során először a szárnyasokat kell megfigyelnünk” – mondta. „De azokra az emberekre is odafigyelünk, akik kapcsolatba kerültek az asszonnyal, amikor tünetei megjelentek, és akkor is, amikor Hongkongban tartózkodott. Az a legvalószínűbb, hogy a szárazföldi kínai területeken fertőződött meg, de Hongkongot sem lehet kizárni.”

A nőbeteg október 23. és november 1. között tartózkodott a szárazföldi kínai területeken férjével és lányával. 60 éves férje szintén influenza-szerű tüneteket tapasztalt, de már felépült.

Leo Poon, a Hongkongi Egyetem mikrobiológusa egyetértett azzal, hogy egyedi esetről van szó, amely nem jelent súlyos veszélyt a városra.

A hongkongi hatóságok szorosan együttműködnek a szárazföldi kínai hatóságokkal. Az előzetes vizsgálatok szerint az asszony nem fordult meg baromfitelepen, és nem került kapcsolatba élő szárnyasokkal, élelmiszerpiacon azonban járt. November 14-én vették fel a kórházba, miután makacs lázat, köhögést és véres köpetet tapasztalt.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Klinikum

Káros a gyulladásos markerek túlhasználata

A gyulladásos markerek laboratóriumi vizsgálata nem alkalmas a releváns betegségek kiszűrésére, állapította meg két nagy-britanniai, körzeti orvosi adatokon alapuló vizsgálat.