Hírvilág

Lichenoid fotodermatitis

2011. AUGUSZTUS 15.

A lichenoid fotodermatitis olyan fotoallergiás reakció, amely speciális szövettani elváltozásokkal jár. A fotodermatitis gyűjtőfogalom, amely magában foglalja az összes – legalább részben – napfény által okozott bőrkiütést. A lichenoid jelző arra utal, hogy az elváltozás szövettani megjelenése a lichen planusra jellemző: egy felületes és egy mély perivascularis gyulladásos infiltrátum kíséri a lymphocytákból álló, sávszerű infiltrációt, amelyek feltételezhetően az epidermis basalis sejtjeit támadják; ez kis üregek képződését és lichenoid dermatitist okoz.

A kutatók áttekintették 20 beteg dokumentációját, akiket Puerto Rico egyetemi klinikáján kezeltek lichenoid fotodermatitis miatt, valamint további 29 esetet bevontak az elemzésbe, amelyeket a szakirodalomból azonosítottak. A leggyakrabban az alkar, az arc, a nyak és a mellkas napfénynek kitett részein lépett fel az elváltozás lilás színű, viszkető plakkok formájában.

Három esetet minősítettek a szerzők idiopathiásnak, a többit gyógyszerrel vagy kontaktallergénnel kapcsolatosnak tartották. A kiváltó gyógyszerek közül a leggyakoribb a kinidin, a sparfloxacin, a kinin és a hydrochlorothiazid volt, de oki tényezőként szerepelt a carbamazin, az ACE-gátlók, az antimetabolitok, az antituberkulotikumok, egyes, kozmetikai termékeken megtalálható illatanyagok és növényi készítmények is.

A gyógyszerek által okozott lichenoid fotodermatitis leggyakrabban körülbelül egy hónappal a gyógyszer alkalmazásának kezdete után jelentkezett, és a kiütés általában megszűnt az kezelés abbahagyása után két hónapon belül, bár az elváltozások helyén hiperpigmentáció maradt vissza.

A vizsgálat eredményeinek komoly korlátját jelenti, hogy a szerzők a kiváltó tényezők mibenlétét csak feltételezték, a legtöbb esetben nem bizonyították közvetlenül, például azzal, hogy a tünetek megszűnése után ismételt adása esetén újra megjelennek a tünetek.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Int J Dermatol 2009 Mar; 48:239.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok