Hírvilág

Leküzdeni a mélyszegénységet

2012. MÁRCIUS 29.A mélyszegénység okairól és a csökkentéséhez szükséges intézkedésekről beszéltek az előadók azon a csütörtöki budapesti konferencián, amelyet a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány szervezett. Az alapítvány új segélyezési rendszert javasol.

Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója elmondta: a mélyszegénység csökkentéséhez elsősorban az iskolai esélyegyenlőség javítása és a foglalkoztatás bővítése szükséges, különösen az iskolázatlanoknál. Szükségesnek ítélte a szociális támogatásokban részesülők és az állami intézmények együttműködését és azt, hogy a mindenkori kormány nyitott, kísérletező szociálpolitikát folytasson.

Előadásában arról is szólt, hogy a szegénység hátterében a legtöbbször a jövedelem- és az információhiány, a szociális szolgáltatások nem megfelelő kínálata és a motivációs csapdahelyzetek állnak.

A Tárki vezérigazgatója az 1987-ben és a 2009-ben mélyszegénységben élők társadalmi helyzetét összehasonlítva kifejtette: huszonöt éve a mainál sokkal nagyobb volt az idősek aránya a legszegényebbek között, ma viszont a legtöbben középkorúak közülük. Hasonlóképpen, amíg 1987-ben alig voltak inaktívak a társadalomban, ma ők alkotják a szegények legnagyobb hányadát. Kitért arra is, hogy a jellemző társadalmi véleménnyel szemben a szegények többsége nem roma, noha a romák aránya valóban nagy a legszegényebbek között.

Atkári Csaba, a Conness tanácsadója a cég által végzett véleménykutatásról szólva - amelynek során veszélyeztetett vagy már leszakadó emberek álláspontját kérdezték meg a segélyezési rendszerről - a többi között elmondta: domináns álláspont, hogy a segélyezés nagyrészt etnikai kérdés, és hogy a romák keveset vagy semmit sem tesznek helyzetük jobbításáért, miközben az állam túl sokat ad és keveset kér tőlük cserébe.

Az intézet helyi döntéshozókat, polgármestereket is megkérdezett. Többségük egyetértett azzal, hogy feltételekhez kössék a szociális támogatást, és nem ellenezte, hogy azt - miként a Bajnai-alapítvány javasolja - az állástalanok mellett az alacsony keresetűek is igénybe vehessék - számolt be Keszthelyi András politikai tanácsadó.
A segélyezési rendszer tervezett átalakítását Cseres-Gergely Zsombor, a Budapest Intézet munkatársa foglalta össze. Ennek lényege egy új, a munkába állást ösztönző segély, amelyet nemcsak munkanélküliek, hanem a keveset keresők is igénybe vehetnének. Fix összeg helyett a támogatást a Bajnai-alapítvány úgy állapítaná meg, hogy a családban az egy főre jutó jövedelme elérje az öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét.

A segély folyósítását ahhoz kötnék, hogy minden aktív korú családtag együttműködjön a munkaügyi kirendeltséggel és a családsegítő központtal. A segély megállapítása az önkormányzat helyett a munkaügyi kirendeltségek feladata lenne, amelyek esetgazdákkal is segítenék a tartósan állástalanok elhelyezkedését.

A Bajnai Gordon által létrehozott alapítvány nemzetközi konferenciája délután négypárti vitával folytatódik, és a volt miniszterelnök zárszavával ér véget.


MTI 2012. március 29., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Lényeg elérése

Herbert Aniko aka Haniko júniusi, a Rugógyár Galériában megrendezett pop up tárlata, a Hirundo arra a súlyos problémára hívta fel a figyelmet, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítások, a klímaváltozás és a fészkek állandó leverése miatt eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. Haniko fecskelánnyá szellemülve, öt nagyméretű képben és egy kilenc kisebb alkotásból álló ún. kísérő sorozatban, vegyes technikával dolgozta fel ezt a fontos témát.

Egészségpolitika

Milliók életét mentették a nem-orvosi intézkedések

Gondolat

Gondos Annára emlékezve

Rohanó életet élünk, és ebben sok esély, alkalom mellett szaladunk el, és utólag hiába sajnáljuk, mit mulasztottunk. Ez az érzés nagyon erős bennem Gondos Annával kapcsolatosan.

Gondolat

Közösségek az élhető életért - Interjú Tringer Lászlóval

Tringer professzor szerint egy társadalom akkor nevezhető egészséges szerveződésűnek, ha egy egyén legalább ötféle csoportnak a tagja. A kis közösségek megtartó ereje segíthet leküzdeni a depressziót, s e folyamatban a háziorvos is kiemelt szerepet játszhat.

Hírvilág

Hogyan változik a tumor? Mérföldkő a rákkutatásban

A rákos sejtek mutálódnak a daganatos folyamat terjedése során - jelentették be kanadai tudósok, akik vízválasztónak nevezték a felfedezést a tumorok gyógyítása szempontjából.