Hírvilág

Lazarine, a sárga kalapos nő

2012. DECEMBER 12.


Rippl-Rónai József Sárga kalapos nő című festménye mellett Barcsay Jenő, Benczúr Gyula és Bukta Imre több alkotása, valamint klasszikus és kortárs festmények, szobrok, kerámiák, ékszerek, bútorkülönlegességek és egy önálló Zsolnay-blokk is szerepel a Pintér Galéria pénteki árverésén Budapesten.

Összesen 314 tételt bocsátanak licitre, ebből 100 darab Zsolnay-porcelánt. A sokszínű anyagban a párezer forinttól a több milliót érő alkotásokig minden megtalálható - mondta Pintér Péter, a galéria vezetője.

Az árverést 6 millió 500 ezer forintos kikiáltási árával Rippl-Rónai József a Sárga kalapos nő (Lazarine) című olajfestménye uralja. A képet sokáig nem merték aukcióra bocsátani, mert eredetisége kétséges volt. A mű azonban indult a BÁV 1964-es árverésén, ez a tény, valamint több szakértő egybehangzó véleménye megerősítette, hogy valóban Rippl-Rónai olajfestményéről van szó, amely most csaknem ötven év után került elő egy magángyűjteményből - hangsúlyozta a galéria vezetője.

Paul Philippe (1870-1930) francia művész elefántcsontból faragott, achát talpazaton álló, festett és tűzaranyozott art deco bronzszobra, az Orosz táncos 5 millió forintról indul. A galéria vezetője megemlítette, hogy a Christie's aukciós ház egyik tavalyi árverésén a szobornak egy kisebb változata 32 ezer dollárért kelt el.

A műkereskedelemben ritkán bukkan elő, ezért különlegesnek számít a Barcsay Jenő munkásságának korai korszakából való Alakok című olajfestmény, amelyre 3 millió 800 ezer forinttól lehet licitálni.

Bukta Imre három alkotása is szerepel az árverésén, közülük a galéria vezetője kiemelte a Konyhában című 480 ezer forintról induló képet, de izgalmas Csernus Tibor 1956-ban készült Újpesti rakpart című akvarelljének vázlata, amelynek végső változata a Magyar Nemzeti Galériában látható.

A Zsolnay-anyag gyűjtői darabjai közül kiemelkedik a keleti dekorációval díszített kaspó, amelyre 650 ezer forinttól lehet licitálni. Különleges még a pávás eozin kínálótál 420 ezer forintért.

Kuriózum és gyűjtői darab még Adolf Loos (1870-1933) 1913 körül készült réz ruhafogasa, amely értékének harmadáról, 680 ezer forintról indul.

A bútorkínálat darabjai a barokk, a biedermeier és a magyar szecesszió korából valók. A bécsi Schmidt szalontól, amely annak idején a Magyar Tudományos Akadémiát rendezte be, két rendkívüli darab is szerepel a kínálatban. Az egyik egy 1870-ből származó diófa szalonvitrin, a másik egy szintén diófa historizáló szalonszekrény, amely 1 millió 900 ezer forinttól vár gazdára.

Pintér Péter arról is beszélt, hogy december 20-án online aukciót indítanak azzal a mintegy 200 tétellel, amelyek nem fértek bele a karácsonyi árverés anyagába.

2012. december 12., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Mélakór, szerotonin és fekete epe

Hippokratész, a Krisztus előtti V. században élt görög orvos azt vallotta, hogy a pszichés megbetegedések alapja nem más, mint a testnedvek egyensúlyában beállott zavar.

Gondolat

„Mindenki tudja, hogy megy ez”(?)

BÁNFALVI Attila

A film az amerikai ún. ópiát vagy opioid krízisről szól, amelyben 2000 óta 500 ezer amerikai halt meg túladagolásban, 25 percenként születik egy olyan baba, akinek elvonási tünetei vannak. A film fő narratívája azt elemzi, hogy gyógyszeripari cégek milyen szerepet játszottak ennek a tragikus helyzetnek az előállításában. Aki csak kicsit is követte a gyógyszeripar Janus arcú szerepét az utóbbi évtizedekben a fogyasztók és az orvosok magatartásának befolyásolásában, az igazán mélyen nem lepődik meg „Nahát, ezt nem gondoltam volna!” felkiáltással az opiátokkal (Oxycontin, fentanil stb.) kapcsolatos történéseken.

Gondolat

Tárgyak, terek, formák, színek összhangja – Életmű-katalógus Lakatos Artúr egyetemes művészetéről

MÉHES Balázs

„De túltettem magamat (a nehézségeken) akkor, ha dolgozhattam.” (Lakatos Artúr: Előszó, 1918, részlet)

Gondolat

Experimentális fiziológia a 17. században

Dr. Nemes Csaba orvostörténelmi sorozata VI.

Gondolat

Mandala, a „macskasági embermagánregény”

LÓRÁNTH Ida

A hazai észt kulturális hét utolsó előtti napján a fővárosban mutatta be Tönu Önnepalu író legújabb, a Gondolat Kiadó által karácsony előtt megjelentetett regényét, a Mandalát. A rendezvényen a szerző mellett ott ült a regény műfordítója Lengyel Tóth Krisztina is, aki a hazájában már a bestseller lista élén álló könyvéről és annak megszületési körülményeiről faggatta az írót.