Hírvilág

Latin-Amerika és a malária

2011. AUGUSZTUS 15.

A The Lancet folyóiratban közzétett tanulmány szerint a maláriával sújtott földrészek közül Latin-Amerikának van a legjobb esélye a betegség kiszorítására, míg a Szaharától délre fekvő afrikai országokban a legkisebb a remény.

A Floridai Egyetem járványügyi intézetének kutatói Andrew Tatem vezetésével adatbázist készítettek a malária előfordulásáról, valamint a betegséggel küzdő országok politikai, gazdasági és technikai kapacitásáról. A szakértők megállapították, hogy a legveszélyesebb élősködőt, a Plasmodium falciparumot a világ nagy részén 10-15 év múlva ki lehetne irtani, ha az átvitelt a 2007-es arányhoz képest 90 százalékkal sikerülne visszaszorítani.

A tanulmányból kiderül, hogy a maláriajárvánnyal küzdő 99 ország közül 32 államban figyelhető meg haladás a betegség eltörlése felé. Azokban az országokban a legnagyobb a betegség kiirtásának esélye, amelyek viszonylag fejlett gazdasággal rendelkeznek, a maláriatérkép szélén helyezkednek el, vagy ahol kisméretű, meglehetősen jól hozzáférhető népesség van kitéve a betegség kockázatának. Ezek közé tartozik a Dominikai Köztársaság, Szaúd-Arábia, Brazília, Irán, Honduras, Dzsibuti és Botswana.

„Általánosságban elmondható, hogy a betegség visszaszorítása a jelenlegi eszközökkel az amerikai országokban a legvalószínűbb, és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban a legkevésbé valószínű” – állítják a szerzők.

Dél-Ázsiában a politikai instabilitás és a gyenge egészségügyi rendszer nagymértékben gátolja Pakisztán és Afganisztán erőfeszítéseit a betegség elleni küzdelemben. Délkelet-Ázsiában, ahol főként Plasmodium vivax parazita jelent veszélyt, a legsúlyosabb gondot az artemisinin gyógyszerhatóanyaggal szembeni rezisztencia jelenti.

A WHO adatai szerint 2008-ban közel egymillióan haltak meg maláriában, a többségük afrikai gyermek.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született

Gondolat

Mélakór, szerotonin és fekete epe

Hippokratész, a Krisztus előtti V. században élt görög orvos azt vallotta, hogy a pszichés megbetegedések alapja nem más, mint a testnedvek egyensúlyában beállott zavar.

Gondolat

A püspök rejtélyes jóslatai

A világvége jóslatok korunkban is lázban tartják az embereket, a kezdet és a vég titkai mindenkit erősen foglalkoztatnak.

Idegtudományok

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.