Hírvilág

LAM-Stúdiumok az eLitMed-AKADÉMIÁN

2011. AUGUSZTUS 15.

Feltételezzük, hogy Ön is naponta szembesül a kérdéssel: hogyan lenne képes a hagyományos eszközökkel szinte követhetetlen tudományos és technikai információrobbanást kezelni úgy, hogy hozzájusson a hivatása gyakorlásához szükséges és ekképpen a betegei javát szolgáló sokrétű tudáshoz, miközben sokszor még a saját szűkebb szakterületével is alig tud lépést tartani.

A fejlett világ egyre több országában intézményesül az orvosok és más egészségügyi dolgozók folyamatos továbbképzésének rendszere. Magyarországon ennek voltak ugyan hagyományai, de az 1990-es politikai változások szerencsétlen módon az egészségügyben éppen ezt érintették először. Csaknem egy évtized telt el, amíg egy nyugati mintát meghonosító, célkitűzéseit és alapelveit illetően korszerűnek mondható, kreditpontok megszerzésén nyugvó szisztéma alakult ki. A mindennapi gyakorlatban azonban az ebben részt venni kénytelen szereplők életét számos anomália keseríti meg.

Ezekre a gyakorlati kihívásokra válaszul a Literatura Medica Kiadó az elmúlt években már számos lépést tett: a LAM-ot, mint egy világszínvonalú szerkesztési elveket valló, közismerten független általános orvostudományi folyóiratot fokozatosan az orvostovábbképzés szolgálatába állítottuk; a LAM közleményeire alapozott, a lapban megjelent tudományos kvízekkel segítettük az információ rögzülését; megújítottuk régi weboldalunkat, és kifejlesztettük az elitmed.hu egészségtudományi portálunkat, hogy a tudásmenedzsment bázisa és igazi tudásbázis lehessen; a LAM-Kvízt előakkreditált, pontszerző tanfolyamok és internetes vizsgák keretébe helyeztük, hogy megkönnyítsük olvasóink szakmai előmenetelét.

Most a különálló, de már eddig is egymáshoz kapcsolódó elemeket egységes továbbképzési rendszerré ötvözzük: megalapítottuk az eLitMed-AKADÉMIA nonprofit Kft-t. Az új társaság közhasznú, hiszen a magyar társadalom a magas szintű orvoslás iránti szükségletének kielégítését szolgája. Szolgáltatásaiban ezért - saját tagjai kivételével - bármely természetes személy vagy bármely gazdálkodó szervezet, illetve nonprofit szervezet részesülhet.

Az eLitMed-AKADÉMIA létrehozásának célja a magyar orvostovábbképzés fejlesztése, a korszerű szakmaitársadalmi igényekhez való alkalmazkodásának támogatása, a technológiai fejlődés nyújtotta új lehetőségekkel modern orvosszakmai továbbképzési programok kialakítása és elterjesztése a széles szakmai közönség számára.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy a LAM azon olvasói, akik a LAM-Stúdiumra jelentkeznek, egyben egy fejlett és folyamatosan bővülő szolgáltatásokat nyújtó, akkreditált továbbképzési, távoktatási rendszer részeseivé válnak:

Tanulmányozhatják a LAM színvonalas tudományos cikkeit és a művészetekre, társtudományokra kitekintő tanulmányait.

Elmélyíthetik tudásukat a cikkekhez csatlakozó, lapszámonként megjelenő tesztkérdések segítségével.
A www.elitmed.hu portálunkon hozzáférhetnek a LAM teljes tartalma mellett a LAM-Stúdium tematizált, kurzusokba rendezett anyagaihoz is.
A kvíz kitöltésével kapcsolatos kérdésekben e-mailen konzultálhatnak orvos szakértőnkkel.

Egy szemeszter elteltével az www.elitmed.hu portálunkon a mindenkori szabályok és ajánlások tiszteletben tartásával a LAM-hoz csatlakozó, előakkreditált kurzus résztvevőjeként kreditpontszerző vizsgát tehetnek, amellyel az OFTEX-en keresztül hozzájuthatnak a távoktatással megszerezhető maximális pontértékhez.

Valamely LAM-tanfolyam sikeres elvégzése, vagyis az eredményes tesztvizsga lehetőséget teremt a LAM-olvasó számára, aki immáron a LAM-Stúdium résztvevője, hogy bármely, általa megválasztott - akár a kötelező vagy kötelezően választható kategóriába eső - tanfolyam költségeihez anyagi támogatást is kapjon.

Mindezen kívül a LAM-Stúdium résztvevője számos minőségi szolgáltatást is kedvezményesen vehet majd igénybe, amelyek szakmai fejlődését és szabadidejének minőségi eltöltését segítik.

Olyan rendszert alakítottunk ki olvasóink számára, amely képes az egyre bonyolultabb és nehezebb körülmények között dolgozó orvoskollégák minőségi továbbképzés iránti igényét jól szolgálni.

Reméljük, hogy a következő évek igazolják várakozásainkat, és egyre többen forgatják majd a LAM-ot, egyre többen tekintik igazi tudásbázisnak a www.elitmed.hu-t, és egyre többen vesznek majd részt az eLitMed- AKADÉMIA kurzusain.

Reményeink szerint mindezzel még jobban hozzájárulhatunk a magyar orvoslás színvonalának emeléséhez és a lakosság egészségi állapotának jobbításához.


A LAM-Stúdiumra a portálon orvosként történő regisztráció során jelentkezhet.

Bejelentkezett felhasználóink számára a LAM-Stúdium itt érhető el: LAM-Stúdium

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.