Hírvilág

LAM-díj 2009

2011. AUGUSZTUS 15.

A LAM-ban 2009 folyamán megjelenő legjobb közleményekért járó díjat 2010. május 27-én adták át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotája Üvegtermében a sajtó, az orvostudomány és a támogató cégek képviselői jelenlétében

1990-ben fiatal orvosok alapították a Literatura Medica Kiadót, mely orvostudományi folyóiratával, a LAM-mal azóta is támogatni kívánja a hazai hiteles tudományos publikáció ügyét. Máig arra törekszik a folyóirat, hogy a szakma számára hasznos és korszerű információt adjon, hiteles és megbízható forrásként szolgálja az orvostovábbképzés ügyét - mondta Kapócs Gábor alapító, a LAM főszerkesztője megnyitó beszédében.

A LAM-díj átadás Magyarország legnagyobb összdíjazású rendezvénye - emelte ki az ünnepélyes esemény jelentőségét Cserni Tímea ügyvezető igazgató, és egyben megköszönte a jelen lévő támogatók segítségét, hogy hozzájárulnak a szellemileg értékes, tudományosan megalapozott, megbízható és hasznos információk létrehozásához és közvetítéséhez.

.

A LAM-ban korábban megjelent közleményeket bírálóbizottság ítélte meg, amelynek tagjai dr. Banai János, dr. Bély Miklós és dr. Buda Béla voltak.

A díjak átadása után a résztvevők részt vehettek az Hommage à Ligeti – UMZE Kamaraegyüttes koncertjén, amelyre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor.


Díjnyertes közlemények


A LAM-díj nyertesei és a díjazás indoklása

A bírálóbizottság tagjai dr. Buda Béla, dr. Bély Miklós, dr. Banai János voltak.I. Klinikai tanulmányok

Nagy Erzsébet, Urbán Edit, Jakab Gabriella, Szikra Lenke, Miszti Cecília, Szabó Judit

Humán patogén anaerob baktériumok in vitro érzékenysége tigecyclinre és a komparátor antibiotikumokra Magyarországon

LAM 2009;19(10):593.dr. Nagy ErzsébetIndoklás

A munka fontosságát és aktualitását mutatja, hogy egyre több a szokásos antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzs. A probléma a továbbiakban is valószínűleg egyre nagyobb gondot jelent majd, különösen a kórházban kezelt súlyos betegek gyógyítása terén. Éppen ezért lenne fontos az új antibiotikumok kifejlesztése. A szerzők többcentrumos vizsgálatukban 540 törzs 33 különböző speciesének antibiotikum-érzékenységét vizsgálták példamutató alapossággal. Hasznos információkat közölnek nemcsak az adott antibiotikumra vonatkozóan, hanem általánosságban is.

A díjat szponzorálja:
Schering-Plough Central East AG.II. Összefoglaló közlemények – megosztott díj

1. Döbrönte Zoltán
Az akut pancreatitis kezelése
LAM 2009;19(2):97.Dr. Döbrönte Zoltán
Indoklás
A dolgozat az összefoglaló tanulmány mintapéldája. Célratörő, világos, logikus, egyértelmű. Témája is fontos, mert szinte mindenki kezel akut pancreatitises beteget. Fontos annak eldöntése, hogy adott esetben adott osztályon egy beteg kezelése vállalható-e vagy speciális, magasabb progresszivitású intézményben való elhelyezésre van szükség. A szerző kiválóan elemzi a gyógyszeres, endoszkópos és sebészi terápia lehetőségeit és korlátait.


2. Kovács Norbert, Balás István, Llumiguano Carlos, Aschermann Zsuzsanna, Nagy Ferenc, Janszky József, Dóczi Tamás, Komoly Sámuel

Mély agyi stimuláció: új perspektíva a mozgászavarok kezelésében

LAM 2009;19(2):119.
dr. Balás István, dr. Kovács Norbert

Indoklás
A dolgozat az esszenciális tremor, a Parkinson-kór és a primer dystonia tüneti kezelésére használt korszerű idegsebészeti módszert ismertet. Bár az eljárás 1990 óta terjedőben van, sikeres és biztonságos, mégsem tekinthető közismertnek. Éppen ezért hasznos a háziorvosok, belgyógyászok és bizonyos veszélyek miatt a műtéti szakmák művelői számára is az indikációk, valamint a későbbi terápiamódosítás és a veszélyek lehetőségének megismerése. Az összefoglalás minden lényeges ismeretet (működési elv, indikáció, kivizsgálás, utánkövetés) érthetően ír le. Formailag és tartalmilag is kitűnő munka.

Támogató: Novo Nordisk Hungaria Kft.


III. Klinikopatológia

Cserni Gábor, Bori Rita, Fekete Katalin, Oláh Csaba, Svébis Mihály, Kovács Katalin, Szűcs Miklós
A vastagbél papilláris struktúrájú áttéti rákja
LAM 2009;19(3):211.dr. Szentiványi Mátyás (Roche), dr. Cserni Gábor, Cserni Tímea
Indoklás

A szerzők az esetismertetés kapcsán több fontos patológiai és klinikai problémára hívják fel a figyelmet. A dolgozat elismerésre méltóan szépen dokumentált és elmélyült gondolkodást tükröz. Fő üzenete, hogy látszólag egyértelmű daganatos esetekben is előfordulhat második tumor. Ennek lehet klinikai jelentősége is a mai kemoterápiás lehetőségek széles tárháza mellett. Kiemelendő az a gondolat is, hogy egyik vizsgálat jelentőségét sem lehet abszolút értékűnek venni. A legmodernebb diagnosztikus technikák mellett is legfontosabb az elmélyült orvosi tudás, gondolkodás és gondosság.

A díjat szponzorálja:
Roche (Magyarország) Kft.


IV. Rezidensek fóruma

Pinczés István, Speer Gábor
A D-dimer-szint meghatározásának jelentősége a klinikai gyakorlatban
LAM 2009;19(12):761.dr. Takács Péter (Janssen Cilag), dr. Pinczés István, dr. Speer Gábor, Cserni TímeaIndoklás

A szerzők széles körű irodalmi áttekintés alapján mutatják be a D-dimer szerepét, azon állapotokat, amikor koncentrációja megváltozik, valamint meghatározásának jelentőségét. A munka alapos, a közölt információk helyesek, tulajdonképpen korszerű tankönyvi fejezetként is megállja a helyét. Jó lenne, ha minél több munkahelyen biztatnák a rezidenseket, hogy bármely témáról hasonló színvonalú áttekintést adjanak, mert ez a rezidensképzés része lehet, ugyanakkor hasznos az olvasónak is.

A díjat szponzorálja:
Janssen Cilag Division


V. Orvoslás és társadalom – megosztott díj

1. Kelemen Gábor munkái
A remisszió kultúrája
LAM 2009;19(11):704.

Egészség és antropológia
LAM 2009;19(1):84.

Vásárlásmánia
LAM 2009;19(4-5):354.

Életpolitika és modern társadalom
LAM 2009;19(10):637.

Indoklás
Kelemen Gábor számos kiváló közleményben írta meg gondolatait a LAM-ban, s minden alkalommal élvezetes, és mély értelmű dolgozatot kapott kézhez az olvasó. Többnyire az orvoslás lényegét érintő kérdéseket taglalt, és létünk általánosabb kérdéseihez is nyújtott kiváló támpontokat és bölcs gondolatokat. Az alkoholizmusról szóló munkájában például így fogalmazott: „Az élet az ember számára: feladat; vagy birkózunk vele, vagy ő birkózik velünk…. A józanság fáradságos és egyben örömteli építkezés.”
Másutt azt írja: „Több mint ötvenezer kereskedelmi forgalomban levő vegyi anyag szennyezi a levegőt, az italokat, a húst, gyümölcsöt, zöldséget. Politizálással, civil kezdeményezéssel van esélyünk arra, hogy befolyásoljuk a törvényhozást – és elérjük a veszélyek csökkentését.”
Megfogalmazza a gyógyító munka egyik kiveszőben levő lényegi elemét: „A gyógyító kapcsolati térben elbeszélhetőek a félelmek, a szenvedés – és megszülethet a remény és a bizakodás.”
A szerzőnek köszönettel tartozunk munkájáért, várva további értékes írásait.2. Frenkl Róbert, a Töprengő rovat megalkotója

Karácsonyi oltóanyag
LAM 2009;19(12):734.Indoklás

Frenkl Róbert professzor munkássága szorosan összefonódik a LAM sikertörténetével. A 2009 decemberében megjelent talán utolsó írása tükrözi széles látókörét, humanista gondolkodását, aktív közéleti tevékenységét, határozott állásfoglalását, ami tudományos munkája mellett egész életét jellemezte. Ebben az írásban is sok megfontolandó gondolat van. Naponta tapasztaljuk, hogy még a legegyszerűbb kérdések is megosztják a társadalmat. Bőrünkön érezzük a méltatlan megítélést, miszerint egyáltalán felmerülhet vezető politikusban, hogy a beteg politikai alapon nem részesül megfelelő kezelésben. Szinte látnokként erre is utal Frenkl professzor az ötvenes évek példája alapján, amikor „a diktatúrával szemben egyfajta normalitás, józanság érvényesült”.
Az írás talán legfontosabb üzenete mindannyiunk számára: „Nem várható el az egészségügytől minden társadalmi gond orvoslása, de elvárható az állásfoglalás – együtt és egyénenként – a gyűlölettel, a testi egészséget is károsító ordas eszmék újjáéledése ellen.”
Számos más mellett ez a gondolat is olyan, amely Frenkl Róbert professzort tovább élteti bennünk.

A díjat szponzorálja:
Literatura Medica Kiadó Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.