Hírvilág

Kulturális karnevál Berlinben

2012. MÁJUS 28.

Csaknem száz csoport, köztük egy magyar csapat is felvonult vasárnap Berlinben a kultúrák karneválján, a német főváros százezreket megmozgató szabadtéri fesztiválján.

A főként külföldiek és bevándorlók lakta Kreuzberg kerületben 1996 óta minden évben megrendezett pünkösdi parádé a különböző kultúrák és népek békés együttélését, a nyitottság és az elfogadás, a tolerancia eszméit hirdeti Berlinben, ahol nagyjából 180 nemzet, népcsoport képviselői élnek együtt.

A péntektől hétfőig tartó utcabál csúcspontja a pünkösdvasárnapi karneváli felvonulás. Az idei, sorrendben 17. felvonuláson egy híján száz csoport, összesen ötezer előadó mutatta be tudását. Nepáltól Írországig és Brazíliától Magyarországig hetven ország és terület kultúrájából merítettek. A legtöbben valamilyen zenés produkciót adtak elő, de sok táncos és akrobata csapat is volt. A menet kilenc órán keresztül vonult Kreuzbergben, az eseményt több százezren követték.

Magyar vonatkozása leginkább a Recycling Ugar nevű csapatnak volt, amely a busójárás hagyományából átvett maszkokkal vonult fel, hogy - a Facebookon közzétett bemutatkozásuk szerint - "hangos zenével és tánccal űzze el a mindennapok rossz szellemeit". A csoport számára az ugar "nem ürességet vagy bevetetlen pusztát jelent, hanem az elfelejtett kincsek rejtekét, a megbúvó lehetőségek boszorkánykonyháját, melyet a berlini illetve magyar művészek fantáziája és kreativitása kelt életre" - áll a Der ungarische Schnurrbart (A magyar bajusz) című produkcióval 2011-ben a karnevál második díját elnyert csoport idei projektjének bemutatkozó Facebook-oldalán.

A négynapos eseményre a szervezők szerint nagyjából 1 millióan látogatnak el. A rekord 2004-ben volt, akkor 1,8 millióan voltak. A berlini kultúrák karneválja (Karneval der Kulturen) az egyik leghíresebb multikulturális fesztivál a világon, népszerűsége London Notting Hill-i, vagy Rotterdam nyári karneváljához mérhető.


MTI 2012. május 27., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Agykutatás

Öngyilkosság mint élettapasztalat

GYIMESI Ágnes Andrea

K. Margit kétszer követett el öngyilkosságot. Életteret cserélt, sorsot váltott.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.