Hírvilág

Külföldi orvosokat keres Szlovénia

2011. AUGUSZTUS 15.


A kormány egy olyan törvénytervezetet terjesztett az országgyűlés elé, amely a jelenlegi két évről két hónapra rövidítené le a Szlovéniában munkát vállaló külföldi orvosok képzési idejét.

Különböző adatok jelentek meg a szlovén orvoshiánnyal kapcsolatban. A kormány becslése szerint körülbelül 500- zal, az orvosi kamara szerint viszont 2000- rel több orvosra lenne szükség az országban. Az egészségügyi minisztérium számításai szerint a hazai orvosi egyetemekre felvettek létszáma alapján legkorábban 2015-re lehetne teljesíteni a jelenlegi orvosok iránti keresletet.

Ljubljana azt szeretné, ha a parlament gyorsan elfogadná a törvényjavaslatot, hogy már január 1-jétől hatályba léphessen az új törvény. Az új terv értelmében a külföldi orvosok és fogorvosok képesítő képzése 2-12 hónap között lenne, korábbi képesítésüktől és tapasztalatuktól függően.

A Szlovéniában dolgozó külföldi orvosok többsége a volt jugoszláv tagállamokból érkezik. A jelenlegi jogszabályok szerint 3 ezer eurót kell fizetniük, és két év alatt összesen 11 vizsgát kell tenniük ahhoz, hogy megkapják az engedélyt a praktizálásra. Dorjan Marusic egészségügyi miniszter azonban azt állítja, hogy az orvosoknak továbbra is bizonyítaniuk kell folyékony szlovén nyelvtudásukat ahhoz, hogy önálló működési engedélyt kapjanak

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Külföldre vándorolnak a magyar patológusok

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Idegtudományok

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...