Hírvilág

Krúdy világa

2012. JÚLIUS 12.

Mérlegek, súlyok, zsákok, vásári ládák, fotók és metszetek idézik fel a 18. századtól a magyar vásárok és piacok hangulatát az Én elmentem a vásárba... című kiállításon, amely csütörtökön nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Török Róbert történész, muzeológus elmondta az MTI-nek, hogy a múzeum saját anyagából állították össze három teremben ezt az időszaki történeti kiállítást Pest, Buda, Óbuda, valamint ízelítőül a vidék piacairól, a nagyobb vásárokról.

Tablókra tett fotókon, metszeteken, régi képeslapokon követhetik nyomon az érdeklődők a vásárok történetét, például a Pesten az 1850-es években tartott Medárd napi vásárt, életképeket, alattuk enteriőr: mérlegek - a fűszermérlegtől a gabonamérlegig -, súlyok, zsákok, különféle kosarak, vásári ládák - amelyeket csizmadiák, szűcsök használtak és fedele egyúttal asztalként is szolgált - sorakoznak.

A pesti vásárokat bemutató terem falára egy 1838-ban készült Pest-Buda-Óbuda térkép került, bejelölve rajta a piacok helye. A pesti vásár akkor kezdett fejlődni, amikor rendszeresen felkeresték a török, görög, szerb és a nyugati területekről érkező kereskedők. A 18. század közepére már a pesti lett nemcsak az ország, hanem Európa egyik legjelentősebb vására, a lipcseihez hasonló, köszönhetően a Dunának, mint vízi útnak - magyarázta a muzeológus.
Alkalmanként hatalmas árukészlet érkezett a városba több száz hajóval és több ezer szekéren. Főként bor, gabona, méz, dohány, állat, bőr, szőrme, hamuzsír, sziksó, gyapjú, cserzőanyag, posztó, lábbeli és bányatermékek cseréltek gazdát.

Az ország minden részéből és külföldről is özönlöttek a kereskedők, házalók, kofák és vándorárusok, meg persze a vásárlók. Közéjük tartozott többek között a sváb milimári (tejeskofa) és a csirkés asszony, a bolgárkertész, az alföldi olajos ember, a szegedi sziksós és a szappanos asszony, az üveges, az üstfoltozó cigány, a zsidó handlé, vagyis az ószeres.

A második teremben Buda és Óbuda piacait mutatják be. A mai Batthyány téren, a csarnok helyén állt a mázsaház, de volt piac a Dísz téren, a Várban, a Széna téren és a Tabánban is.
A harmadik kiállítótérben a vidék vásárait és termékeit mutatják be, köztük a mézeskalácsosságot. Az egyik vitrinben Radics László debreceni mézeskalácsos, népi iparművész 19. századi ütőfái láthatók. Serpenyős mérleg, kosarak megrakva gyümölccsel és még egy életnagyságú kofa-bábu is ott ül a kosarak között, kendővel a fején, kötényben.

Képet kaphat a látogató a hortobágyi hídi vásárról, az erdélyi, benne a nagyszebeni, a szegedi paprika, és az orosházi tyúkvásárról. Kint van a falon a Nagykőrösi Gazdasági Egyesület oklevele 1915-ből: az alföldi város uborkájáról volt híres - jegyezte meg Török Róbert. A piacokról, vásárokról szóló kiállítás november 18-ig látható a régi Óbudán, Krúdy Gyula író egykori házában, a Korona tér 1. alatt.

MTI, 2012. júl. 11.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.