Hírvilág

Körülmetélés a nemi úton terjedő betegségek ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

Az újszülött korban körülmetélt férfiak körében ritkábban lép fel a HIV-, humán papillomavírus- és 2-es típusú herpes simpex vírus-fertőzés, mint a nem körülmetéltek csoportjában. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine-ben közölt áttekintő közlemény szerzőinek véleménye szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy a szakmai irányelvekbe felvegyék a fiú újszülöttek körülmetélésének javaslatát.

Az American Academy of Pediatrics 2005-ös állásfoglalásában még azt olvashatjuk, hogy a fiú újszülöttek rutinszerű körülmetélésének egészségügyi előnyeire utaló adatok nem elegendőek ahhoz, hogy egyértelműen ajánlani lehessen ezt a beavatkozást. Az azóta összegyűlt bizonyítékok azonban minden bizonnyal döntő jelentőségűek.

Az összefoglaló közlemény szerzői három afrikai, véletlen besorolásos vizsgálat eredményeit idézik: a három vizsgálatban összesen részt vevő 10 000 HIV-negatív férfi (18–49 évesek) csoportjában a körülmetélés 53–60%-kal csökkentette az újonnan kialakuló HIV-fertőzés kockázatát az 1,5–2 éves követés során.

A közelmúltban két vizsgálatban tanulmányozták a circumcisio hatását a 2-es típusú herpes simplex vírus- és a human papillomavírus-fertőzés gyakoriságára. Az eredmények szerint a körülmetélt férfiak mindkét vírust körülbelül egyharmadnyival ritkábban kapták meg, mint a kontrollcsoport.
A partnerük körülmetéléséből a nők is profitálnak: kimutatták, hogy ritkábban fordul elő a körükben a bakteriális vaginosis, a Trichomonas- és a HIV-fertőzés is.

Az összefoglalót kísérő szerkesztőségi közlemény szerzője a circumcisio további előnyeiként említi a húgyúti fertőzések, a fitymaszűkület és a balanitis kockázatának csökkenését. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a fiú újszülöttek körülbelül felénél választják a szülők gyermekük körülmetélését, ugyancsak kimutatták megfigyeléses vizsgálatokban a beavatkozás kedvező hatását bizonyos nemi úton terjedő betegségek kockázatára.

Az újszülöttkorban végzett circumcisio lehetséges szövődményei elhanyagolhatóan ritkák és enyhék, és rendelkezésre állnak megfelelő fájdalomcsillapítási módszerek. Nem bizonyított, sőt általánosságban valószínűtlennek tartják, hogy az előbőr újszülöttkori eltávolítása bármilyen módon befolyásolná a későbbi szexuális funkciót.

Bárhogy is legyen, a szakmai szervezetek esetleges ajánlásától függetlenül végül a szülők hozzák meg a döntést a gyermekük esetleges circumcisiójáról, és ez – Európában – sokkal inkább kulturális, mint egészségügyi kérdés.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Arch Pediatr Adolesc Med 2010 Jan; 164:78.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az immunszuppresszált betegek ösztönzik a herpeszfertőzések új gyógymódjainak a kutatását

A jelenleg piacon lévő herpeszgyógyszerek csupán tünetileg képesek kezelni a herpes simplex illetve a herpes zoster fertőzéseket, így nem érhető el teljes gyógyulás, a fertőzés kiújulhat.

Hírvilág

Hatásos HIV-vakcina!

A világelső oltóanyag, amely csökkenti a fertőződés veszélyét, bár nem nagy mértékben …

Klinikum

Hogyan szűrhető jobban a cervixcarcinoma?

A HPV-teszt lehetne az elsődleges szűrőmódszer a méhnyakrák kimutatására a ma használt Papanicolau-kenet helyett.

Hírvilág

A gazda, a gyógyszer és a vírus – Egyre nagyobb a HIV virulenciája

Egyre kevesebb CD4-pozitív lymphocyta található az újonnan fertőződött betegek vérében. A HIV evolúciója egyre agresz- szívebb törzseket hoz létre, de a gazda- szervezet, a vírus és a környezet kölcsön- hatásai még okozhatnak meglepetéseket.