Hírvilág

Korrupciós botrány Kínában

2013. JÚLIUS 24.


- Harminckilenc kórházi alkalmazottat, orvost vonnak felelősségre a dél-kínai Kuangtung tartományban, amiért csúszópénzt fogadtak el gyógyszeripari vállalatoktól - közölte az állami egészségügyi és családtervezési bizottság bejelentése nyomán a kínai média szerdán.

A Kaocsou városi népi kórház dolgozói összesen 2,82 millió jüant (103 millió forint) fogadtak el két - meg nem nevezett - gyógyszeripari cégtől 2010 januárja és 2012 decembere között - derült ki a közleményből.

A kórház szakszervezetének elnökhelyettesének és az érintett vállalatokkal kapcsolatot tartó személynek az ügyét már átadták az igazságügyi szerveknek. Kilenc orvost, akik közvetlenül zsebbe kaptak pénzt felfüggesztettek az állásukból és visszavonták a működési engedélyüket.

A helyi kormányzat egészségügyi hivatalának igazgatóját figyelmeztetésben részesítették és szankcionálták, míg a kórház igazgatóját fegyelmi úton elbocsátották.
A kínai rendőrség korábban közölte, hogy \"súlyos gazdasági bűncselekmények miatt\" eljárást indítottak a brit székhelyű GlaxoSmithKline (GSK) multinacionális gyógyszergyártó kínai vállalat négy vezetője ellen. A gyanú szerint az elmúlt hat évben 3 milliárd jüant (109,2 milliárd forint) fordítottak vesztegetésre.

A GSK alkalmazottai kormányzati hivatalnokokat, vezetőket fizettek le nagy összegekkel, gyógyszeripari szervezeteket, alapítványokat vesztegettek meg, kórházakat és orvosokat pénzeltek közvetlenül és közvetve, hogy növeljék forgalmukat, vagy emeljék termékeik árait. Gyakran utazási irodákat vontak be nem tiszta ügyletek, \"álkonferenciák\" megszervezésébe.

A GSK feltörekvő piacokért felelős vezetője Abbász Husszein hétfőn Kínában elismerte, hogy néhány vezetőjük megsértette a törvényt, és ígéretet tett arra is, hogy az országban csökkenteni fogják gyógyszereik árát.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a gyógyszeripari ágazatot érintő kiterjedt vizsgálatok a GSK-val korábban kapcsolatban álló tanácsadócég brit vezetőjét is érintik, egy eddig nyilvánosan nem azonosított amerikai állampolgárt is őrizetbe vettek, továbbá kihallgatták a AstraZeneca gyógyszeripari vállalat két üzletkötőjét, és egy belga céget is felkerestek a kínai hatóságok.
MTI 2013. július 24., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.