Hírvilág

Korai gyermekkori súlyos fogszuvasodás

2011. AUGUSZTUS 15.

A Forsyth Institute kutatói jelentős felfedezés tettek gyermekkori fogászati betegségekkel kapcsolatban. A tudományos vizsgálatok során felfedeztek egy új kórokozót, amely a súlyos korai gyermekkori fogszuvasodáshoz kapcsolható. Ez a baktérium, a Scardovia wiggsiae, jelen volt a gyermekek szájában a korai gyermekkori fogszuvasodás súlyos eseteiben, míg más ismert kórokozók, mint például a Streptococcus mutans nem voltak kimutathatók. Ez a kutatás megteremti a beavatkozás lehetőségét, s a betegség progressziójának megállítását.

A korai gyermekkori fogszuvasodás, az ECC (Early Childhood Caries), a leggyakoribb krónikus gyermekkori fertőző betegség az Egyesült Államokban. A súlyos ECC el tudja pusztítani az elsődleges fogazatot, fájdalmas tályogokat hoz létre, és a fő oka a kisgyermekek kórházi beutalásának. Az ECC aránytalan mértékben sújtja a hátrányos társadalmi-gazdasági csoportokba tartozókat.

A fogszuvasodás egy kölcsönhatás eredményeként jön létre, melynek összetevői a baktériumok, a szervezet érzékenysége és a szénhidráttartalmú étrend (leginkább nagy mennyiségű cukrot tartalmazva). Korábban a Streptococcus mutans baktériumok széles körben úgy voltak ismertek, mint a kora gyermekkori fogszuvasodás elsődleges kórokozói. Ugyanakkor egyes esetekben jelen volt a Streptococcus mutans az emberekben betegség nélkül, illetve nem volt kimutatható a gyermekkori fogszuvasodás minden esetében. Ez arra utalt, hogy más fajok, mint például S. wiggsiae is a betegség kórokozói lehetnek.
"A munkám során láttam, hogy milyen hatalmas közegészségügyi hatása van a súlyos korai gyermekkori fogszuvasodásnak," mondta. Dr. Anne Tanner a Forsyth Intézet vezető munkatársa. " A súlyos fogszuvasodás okainak megértése az első lépés hatékony gyógymód kidolgozása irányában."


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.eurekalert.org

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.