Hírvilág

Konzultáció nem volt, privatizáció lesz?

2011. AUGUSZTUS 15.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) megdöbbenve látja a Semmelweis Tervben a rejtett törekvéseket az ágazatban történő privatizációra, a térségi egészségszervezési központok létrehozása pedig egyértelműen a több-biztosítós modell kialakításának irányába mutat. Mindezt Cser Ágnes, a NET szerdai ülésének levezetőelnöke mondta azon a sajtótájékoztatón, ahol több ízben hangoztatta azt is: soha nem volt valódi egyeztetés az ágazat szereplőivel az egészségügyi koncepciót illetően, hiába hangsúlyozza ezt minduntalan a területért felelős Szócska Miklós államtitkár.

A kilencedik kísérlet folyik az egészségügy privatizációjára, a Semmelweis Tervben megfogalmazottak pedig ismét a több-biztosítós rendszer kialakítása felé mutatnak. Történik ez annak ellenére, hogy a több-biztosítós modell hibás voltát az 1998-ban is kormányzó Fidesz 1999-ben belátta, így akkor úgy döntöttek, a szolidaritási elvű, nemzeti kockázatközösségen alapuló, egységes biztosítási rendszer fenntartása az egyetlen lehetséges út a hazai egészségügy számára. Ezt egyébként a 2010 tavaszán nyilvánosságra hozott programjukban is kiemelten hangsúlyozták.

A Kerekasztal szerdai ülésén lejátszottak egy 2006 decemberében készített videó felvételt is, ahol a mostani miniszterelnök a NEK ülésén is hasonlóképpen beszélt még, balján azzal a Mikola Istvánnal, aki következetesen tartott ki a nemzeti kockázatközösségen alapuló biztosítási rendszer mellett, s akit azóta OECD nagyköveti kinevezéssel Párizsba delegált a kormány.

Tegnap kiadott határozatai között a NEK felhívja a kormány figyelmét többek között arra, hogy a Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyi struktúraátalakítás immár a 9. reformkísérlet az egészségbiztosítás közvetlen, vagy közvetett privatizálására. Lapunk kérdésére válaszolva Gilly Gyula, a Kerekasztal egészségpolitikai szakértője elmondta, a hamarosan felállításra kerülő térségi egészségszervezési központok működése és feladatköre kísértetiesen hasonlít a szocialista-liberális kormány által korábban kitalált regionális egészségpénztárakéhoz. A különbség csupán annyi, hogy pénztárból huszonkettőt alakítottak volna, míg egészségszervezési központból csupán nyolcat.

Míg a jelenlegi ágazati intézményrendszer közjogi, alkotmányjogi beállítottsága akár az ellátók, akár a biztosító tekintetében tisztázott, addig a most zöldmezőben létrehozandó központok helyzete nem, ami rendszerbiztonsági problémákat okozhat – folytatta a szakértő, hozzátéve, ezek a szerveződéseknek nem csupán a betegút szervezés lesz a feladatuk, hanem az állami intézmények feletti fenntartói és tulajdonosi jogokat egyaránt gyakorolják majd. A vertikális integráció maga az amerikai modell, amikor is egy cégbe kerül a finanszírozó és a szolgáltató, ezáltal abban válik érdekeltté, hogy alulszolgáltasson. Ha pedig mindez az intézményrendszer egy jogilag nem értelmezhető környezetbe kerül, a későbbiekben könnyen és gyorsan privatizálhatóvá válik.

Az újonnan létrehozandó nyolc területi egészségszervezési központ felállítására egyébként 11 milliárd forintnyi uniós pénzt szán a kormány, ezt a forrást területenként további három milliárddal egészítenék ki az E-alap terhére. Gilly Gyula így arra figyelmeztetett, hogy az így összesen 35 milliárdos beruházással egy olyan rendszert hoznak létre, amelynek működésétől 10 milliárd forintos megtakarítást remélnek a jövőben.

Nem volt semmiféle egyeztetés a Semmelweis Terv kapcsán, bármennyire is hangsúlyozza ezt Szócska Miklós államtitkár. Ezt már Cser Ágnes elnök hangsúlyozta annak a határozatuknak az ismertetésekor, amelyben felkérik a kormányt, hogy kezdeményezzen tényleges Nemzeti Konzultációt az egészségügyről, a betegképviseletek hangsúlyos, intézményes bevonásával.

„Hetekkel ezelőtt írásban, a napirendi pontok megjelölésével kezdeményeztem az Ágazati Egyeztető Tanács összehívását Réthelyi Miklós miniszternél, majd Szócska Miklós és Jávor András úgy terjesztették a kormány elé a Semmelweis Tervet, hogy erre nem került sor” – mondta Cser Ágnes a sajtótájékoztatón. A NEK szerdai, rendkívüli ülésére meghívást kapott, s azt kedden még el is fogadta Szócska Miklós ágazatért felelős államtitkár, azonban részvételét az ülés előtt – fontos uniós egyeztetésekre hivatkozva lemondta. Jelezte ugyanakkor, hogy fontosnak tartja a Semmelweis Tervről való egyeztetést, ezért mind az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnökét, Cser Ágnest, mind az egészségügyi kamarák vezetőit konzultációja hívja.

Az EDDSZ vezetője azonban erre úgy reagált, csupán a látszatdemokráciát folytatják a vezetők, hiszen ő tavaly december vége óta egyetlen levelére sem kapott tőlük választ, érdemi egyeztetés a betegszervezetekkel, a köztestületekkel nem történt, majd hozzátette: „nem vagyok kíváncsi Szócska Miklósra”. A NEK határozatait és a 2006-ban készült videó felvételt egyenesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz juttatják el, mert Szócska „hiteltelen partner ebben az ügyben”, továbbá mert a kormányfő néhány évvel ezelőtt még kiállt a NEK mellett.

A NEK szerdán elfogadott határozataiban felkérte a kormányt többek között arra is, hogy az egészségnyereségre törekvő egészség-, népegészség politika kimunkálását helyezze előtérbe az egészségipar profitjával szemben, ne vonja be az ágazat munkavállalóit az „intézményi menedzsmentbe”, ehelyett tekintse őket partnernek, és haladéktalan intézkedést várnak a betegellátást veszélyeztető katasztrofális egészségügyi munkaerőhelyzet orvoslására. Az ülésen megemlékeztek a napokban elhunyt dr. Mádl Ferencre is, aki köztársasági elnökként támogatta, és figyelemmel kísérte megalakulásukat és munkájukat.

eLitMed.hu, T.O.
2011-06-09

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma