Hírvilág

Kockázatosak a legális drogok

2011. AUGUSZTUS 15.


A legális kábítószerek veszélyeire hívták fel a figyelmet német szakemberek. A drogok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, ugyanakkor kiszámíthatatlan egészségügyi kockázattal járnak a fogyasztókra nézve.

A német szövetségi bűnüldözési hivatal és a kormány kábítószerügyi szakértője közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet a legális kábítószerek fogyasztásának káros hatásaira. A tisztviselők szerint ezek a gyakran növénytápszerként vagy fürdősóként forgalmazott termékek kiszámíthatatlan kockázatokat rejtenek. A kábítószerek fogyasztói keringési elégtelenséget, eszméletvesztést, hallucinációkat és izomsorvadást tapasztalhatnak, amik sürgős kórházi ellátást tesznek szükségessé.

Az Európai Unió december elején az egyik legális kábítószer, a mefedron teljes tilalmát rendelte el, miután több, a droggal összefüggésbe hozható haláleset is történt. Nagy-Britanniában a hatóságok betiltották a miau-miau néven is ismert szert, de több országban a mai napig legálisnak számít.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) éves jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a legális partidrogok hozzáférhetősége drámai mértékben megnőtt. 2010-ben rekord mennyiségű új szer jelent meg a piacon.

Az EMCDDA jelentése szerint a partidrogokat többnyire az interneten keresztül forgalmazzák, és csomagolásukon gyakran a nemzetközi szabályoknak nem megfelelő módon tüntetik fel az összetevőket.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Betiktották a mefedrontA kábítószer probléma Európában
Újdonságok és kihívások a drogfüggőség kezelésébenHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Idegtudományok

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.

Idegtudományok

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.