Hírvilág

Kismesterek, polihisztorok - Goldsmith

2012. ÁPRILIS 04.

1774. április 4.-én Londonban, 45 éves korában meghalt Oliver Goldsmith, az angol irodalom egyik legjelentősebb képviselője.

Goldsmith Írországból származott és orvostudományt tanult, majd Európa-szerte utazásokat tett. 1756-ban visszatért Angliába, ahol orvosként és gyógyszerészként dolgozott.

Legjelentősebb Európa-szerte ismert irodalmi műve „A wakefieldi lelkész” című családregény lett, mely 1766-ban jelent meg. A regény a korabeli Angliában játszódik, és humoros formában mutatja be az egyszerű polgári vidéki élet idilljét, amelyet a sorscsapások sorozata széttör ugyan, de a végén a cselekmény jó fordulatot vesz. Goldsmith kismesteri remekművének egyik legszembetűnőbb jellegzetessége a sokféleség. A cselekmény szabálytalan és szerteágazó, és a szöveg számtalan egyéb tartalmat is magába épít, így megjelennek benne versek, szentbeszédek, és különböző értekezéseket a politikáról vagy az igazságszolgáltatásról és poétikáról.


Szentimentalizmus

Goldsmith munkái a szentimentalizmus irányzatához tartoznak, mely az európai felvilágosodással összefüggésben fejlődött ki. Míg a felvilágosodás gondolkodói mindenekelőtt az ész és az értelem felé fordultak, a szentimentalizmus képviselői az érzelmeket és a szubjektivitást hangsúlyozzák, a művek hangulata elégikus, borongós. A szereplők saját érzelmeiket és hangulataikat a legkisebb részletekbe menően elemzik a beszélgetésekben, naplókban, levelezésben és vallomásokban.
A tipikus szereplők képtelenek cselekedni, csak gyötrődni tudnak.

Élete

Goldsmith igen képzett ember volt: 1749-ben bölcsész diplomát szerzett a dublini Szentháromság főiskola teológiai és jogi karán. Később medikus hallgató volt az edinburgh-i és a leideni egyetemen, majd keresztül-kasul bejárta Európát, tanult a padovai egyetemen is. Letelepedése után Londonban gyógyszerasszisztensként dolgozott, állandó adósságai miatt ontotta magából az írásműveket, melyek közül néhány kiállta az idő próbáját.

Kiérdemelte a komoly tekintélynek számító Samuel Johnson író és kritikus barátságát is.
Kicsapongásai, bohém életmódja és kiváló tehetsége miatt kapta az „idióta művész” elnevezést. Rendetlenségére jellemző, hogy emigrációja Amerikába azért hiúsult meg, mert lekéste a hajó indulását.Életmódja hamar felemésztette, 45 éves korában halt meg, részben azért mert vesebetegségét félrediagnosztizálta.

Goldsmith sokoldalú szerző volt, született bohém és tudós elme is egyszerre, költő, s ugyanakkor drámaíró is egy személyben.Szellemi napszámos a megélhetésért és kiváló költő.


Ha szép nő hallgat balga vágyra,
elhagyják mind a férfiak,
mi lehet gyógyszer bánatára,
könnyeiért vigaszt mi ad?

Mi szégyenét oly ködbe rejti,
bűnét, hogy szem rá nem talál,
mi kedvese szívét megejti
s visszahódítja - a halál.

Oliver Goldsmith: Dal

/Ford.: Orbán Ottó/

NZS

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a szülész szemével: csökken a fertilitás - A Figyelő 2017;1

PAJOR Attila

A gyulladásos reumatológiai betegségek többnyire nőkben fordulnak elő, és gyakran a családtervezés időszakában. Míg a rheumatoid arthritis (RA), a juvenilis idiopathiás arthritis és a spondyloarthritis ízületi gyulladással és kevés szervi manifesztációval, addig a kevert, differenciálatlan kötőszöveti betegségek, a szisztémás lupus erythematosus (SLE), az antifoszfolipid szindróma (APS), a szisztémás sclerosis, a Sjögren-szindróma, a gyulladásos myopathiák és a vasculitisek különféle autoantitestek megjelenésével és különböző szervi érintettséggel járnak.

Gondolat

Az utolsó polihisztor

Albert Schweitzer Nobel-békedíjas német polihisztor, orvos, teológus, orgonaművész, zenetudós, író, a 20. század nagy humanistája 140 éve, 1875. január 14-én született.