Hírvilág

Kilenc fővárosi kórház látná el télen a hajléktalanokat

2011. NOVEMBER 25.


A Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI) 120 millió forint többletforrást kaphat működőképességének fenntartásához, és további csaknem 193 millió forintot két új telephelyének 2012. év végéig való működtetéséhez, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán elfogadja a vonatkozó javaslatot.

Szentes Tamás egészségügyi és szociális területért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztésében arra hivatkozik: a BMSZKI az Összefogás Közalapítványtól évről évre jelentős összegű forrást nyert el, amelyből többnyire alaptevékenységének kiadásait fedezte, ezzel csökkentve a fenntartó terheit a hajléktalan-ellátásban. Az alapítvány pályázati alapja azonban várhatóan harmadára csökken és nem valószínű a tárgyévi kifizetés sem, ennek megfelelően gyakorlatilag megszűnik a BMSZKI pályázati lehetősége - érvel a városvezető.

Az elmaradó bevételi források év végéig 120,594 millió forint hiányt okoznak, ezért a főváros ennyi többlettámogatást javasol a működőképesség fenntartása és a fizetőképesség megőrzése érdekében.
Az indítvány kitér arra is, hogy a "Fűtött utca" elnevezésű program részeként két új telephely nyílik 2012. január 1-jén. A feladatellátás három havi fedezetét már korábban biztosította a közgyűlés, a mostani javaslat a további kilenc hónap előirányzatát fedezné
.
Eszerint a IV. kerületi Váci úti telephelyen a 93 fős éjjeli menedék és 84 férőhelyes nappali melegedő működtetéséhez 59,355 millió forintot kellene elkülöníteni, a IX. kerületi Aszódi utca alatti telephely működtetéséhez pedig további 133,578 millió forint szükséges. Utóbbi helyen 192 férőhelyes éjjeli menedék, illetve 162 férőhelyes nappali melegedő működik majd.

A hajléktalanok egészségügyi ellátása kapcsán döntés születhet arról is, hogy kilenc fővárosi kórház többletkapacitást biztosít a téli időszakban. Az ugyancsak Szentes Tamás által jegyzett javaslat szerint a kiemelt figyelemmel megelőzhető vagy mérsékelhető a maradandó egészségkárosodás, elhárítható a közvetlen életveszély kialakulása.
A téli időszakban 67 krónikus ágyat, illetve annak finanszírozását biztosítanák többletként a kórházak az érintetteknek és további 75 ágyat vállalnak az intézmények a meglévő kapacitásaik terhére.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.