Hírvilág

Kereskedelem és egészség

2011. AUGUSZTUS 15.

Vitathatatlan, hogy a kereskedelem politikai kérdés. Talán ez az oka annak, hogy sok egészségügyi szakember a kereskedelmet túl komplexnek, a mindennapi gyakorlati életüktől távolinak ítéli meg, és így az egészségügyi szektor hagyományosan kimarad a kereskedelemmel kapcsolatos vitákból.

Tény azonban, hogy a kereskedelem direkt és indirekt módon érinti a világ lakosságát, egyedi és kétségtelen módon befolyásolja az egészségüket, tehát a világ egészségügyi közössége tovább nem ignorálhatja.


A jelenlegi gazdasági válság felszínre hozta a kereskedelem – elsősorban a Kereskedelmi Világszervezeten (World Trade Organization, WTO) keresztül kialakuló – gyengeségeit, amelyek a politikusok és a média segítségével a lakosság tudomására jutottak. A 2008. novemberi brazíliai G20 csúcsértekezlet kinyilvánította, hogy prioritásnak tekinti az elmaradt dohai (Katar) kereskedelmi megbeszélések újrakezdését, amelyeket sokan úgy értékelnek, hogy olyan fejlesztési tárgyalások, amelyek nagyobb előnyöket tudnának hozni a szegényebb országoknak.

Mindenesetre vannak véleménykülönbségek – különösen kereskedelemmel foglalkozó nem kormányzati szervezetek között – abban, hogy a dohai megbeszélések hozzájárulhatnak-e a szegényebb országok komplex helyzetének a megoldásához. Néhány nem kormányzati és civil szervezetnek az a véleménye, hogy a jelenlegi kereskedelmi szabályok erőtlenné és kereskedelmileg bénává teszik a legszegényebb országokat.

A gazdag országok például elvárják a legszegényebbektől, hogy szüntessék be a támogatásokat, miközben ők továbbra is napi 1 milliárd USA dollárral támogatják a mezőgazdasági vállalkozásaikat. Az, hogy a szegény országokat arra kényszerítették, hogy megnyissák a piacaikat, arra vezet, hogy tönkremennek a mezőgazdasági munkásaik, a gazdag országokból importált olcsóbb, ömlesztett áru miatt. Az Oxfam International kiszámította, hogy ha Afrika, kelet-Ázsia, dél-Ázsia és dél-Amerika csak 1%-kal növelhetné részesedését a világ exportjában, a nyereségből 128 millió embert lehetne kiemelni a szegénysorból.

A globalizációt gyakran úgy emlegetik, mint az egészséghez való hozzájutás eszközét, holott gyakran elmélyíti a különbségeket. A globalizáció valóban kitermelhet nyerőket, de a vesztesek ugyanúgy részei a rendszernek. És mivel a vesztés szegénységet és degradációt jelent, érthető, hogy nem rajongnak a jelenlegi kereskedelmi rendszerért azok, akiknek nem sikerült a nyertes oldalra kerülni. A Világbank becslése szerint például 1993 és 2003 között a globalizáció 200 millió új szegényt „termelt ki”. A nélkül, hogy a globalizációt nevesítené, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) „Az egészség szociális meghatározói” Bizottsága leszögezi, hogy a szociális egyenlőtlenségek súlyos egészségügyi egyenlőtlenségekkel járnak, amelyekkel a világ vezetőinek és az egész nemzetközi közösségnek komolyan foglalkozniuk kell.

Az egészségügyi szektor, sajnos, eddig feltűnően távol maradt a fair kereskedelmi rendszerért folyó harctól. Jó lett volna, ha egészségügyi szakemberek részt vettek volna ilyenekben, például a szellemi tulajdonjogokkal (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights, TRIPS) kapcsolatosakban, amelyek közvetve megakadályozzák, hogy alacsony jövedelmű településeken életmentő gyógyszerekhez hozzájussanak.

Szakmai szervezetek, mint a francia „Orvosok határok nélkül” vezettek kampányt azért, hogy ezt a kérdést felszínre hozzák. A TRIPS azonban olyan fontos, hogy az egészségügyi szektornak hatékonyabban kellene képviselnie az egészség érdekeit a kereskedelemmel kapcsolatban, kereskedelmi szakértelemmel rendelkező egészségügyi szakemberek szélesebb körének a bevonásával.

A brit állami egészségügyi rendszer (National Health Service) etikus egészségügyi beszerzéssel kapcsolatos decemberi irányelvei például arra bíztatják az egészségügyi dolgozókat, hogy szálljanak síkra minden egészségügyi eszköz etikus kereskedelméért.

A Lancet a január 24-i számával „Egészség és kereskedelem” című sorozatot indított, amelynek egyik tanulsága, hogy, ha az orvosok a lehető legjobb ellátást akarják betegeiknek biztosítani a saját hazájukban, és ha törődnek a világ lakosságával is, az egészségügyi szektornak nincs további mentsége arra, hogy elhanyagolja, ne vegye figyelembe a kereskedelmet.

David Fidler és kollégái cikke bemutatja, hogy a WTO és a WHO közötti különbségek hogyan vezetnek arra, hogy az anyagi jólét gyakran előtérbe kerül az egészséggel szemben.
Kelley Lee és munkatársai arról írnak, hogy milyen fejlesztések szükségesek a kereskedelem irányításában ahhoz, hogy az egészség nagyobb szerepet kapjon a kereskedelmi vitákban.
Egy harmadik közleményben Chantal Blouin és munkatársai kifejtik, hogy a kereskedelmi gyakorlat milyen negatív hatást gyakorol az egészségre, például a táplálkozás negatív befolyásolásával vagy a munkások kizsákmányolásán keresztül.
Richard Smith és munkatársai bemutatják, hogy a WTO szabályai hogyan befolyásolják közvetlenül és közvetve az egészséget.

A sorozatot záró cikk, ugyancsak Richard Smith és munkatársai tollából, cselekvésre szólít fel, bemutatja, hogy hogyan lehetne az egészségnek az anyagi jóléttel azonos jelentőséget elérnie azáltal, hogy bebizonyítjuk a kereskedelem hatását az egészségre, és biztosítjuk az egészségi célok figyelembevételét a kereskedelmi döntésekben.

Ez a cikk javaslatokat is tesz arra, hogy a különböző szervek és szervezetek – a WHO, a WTO, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, a nemzeti kormányok, a nem kormányzati és civil, valamint a tudományos szakmai szervezetek – mit tehetnek annak érdekében, hogy ezek a célok megvalósulhassanak.

Az egészségügyi szektor fontos szerepet játszik, de az, hogy ezt tudjuk, nem elég, többre van szükség. Az egészségügyi szakembereknek részt kell venniük egy fair kereskedelemért folyó harcban, annak érdekében, hogy az egészség azonos fontosságot kapjon az anyagi jóléttel. Ez a sorozat a kereskedelem és egészség kapcsolatáról az első lépés ahhoz, hogy az egészségügyi szakembereket és döntéshozókat bevonjuk a kereskedelmi kérdésekbe. De ennél is többet akarunk tenni – írják a Lancet szerkesztői.


Szemlézte: Házijogorvos, dr. Szatmári Marianna

Forrás: Lancet 24 January 2009; 373:273–274.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.