Hírvilág

Képregény a mellrákról

2011. AUGUSZTUS 15.

Sokan azt hiszik, a képregények csak pattanásos tinédzserfiúknak, vagy lelkileg ebben a korban megrekedt felnőtteknek szólnak.Holott az igazság egészen más. Egyrészt a képregény őshazájának számító francia és belga területeken ugyanolyan komoly műfaj, mint a hagyományos irodalom, másrészt, számtalan olyan képregény jelent már meg, amelyek nem csak alkalmi kikapcsolódásnak szánt kitalált történetekkel szórakoztatják olvasóikat, de fontos és hasznos ismeretekkel is ellátják őket.

Egy angol orvoscsapat nemrég olyan képregényfüzeteken kezdett el dolgozni, amelyek segítenek a családban megmagyarázni a gyerekek számára is akár olyan súlyos betegségeket is, mint a rák. A Medikidz nevet viselő sorozat első példánya a rákkal foglalkozik, amelyben a rákos sejteket a tehenekhez hasonlítja, hogy a gyerekek is könnyen megértsék működésüket. A képregényben lévő magyarázat szerint az elrákosodott sejtek olyan tehenek, akik rosszakká váltak, ezért harcolni kezdenek a többi, jó tehén ellen, és a csatába egyre többen szállnak be.

Az első képregények egyikét egy nemrég mellrákkal diagnosztizált anyuka kapta meg, aki a BBC-nek elmondta, a magyarázat nem csak a gyermekének, de neki magának is sokat segített abban, hogy feldolgozza a betegség diagnózisát.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

200 közérthető cikk az emlőrákról

Teljessé vált a 2019-es Rákellenes Világnapon elindított emlőrák tudástár: a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon közzétették a kétszázadik közérthető cikket is a mellrákról, a betegség típusairól, diagnózisáról, kezelési lehetőségeiről, a testi-lelki rehabilitációról.

Hírvilág

Örkény képregényben

Örkény 100 - Képregénybe foglalt egypercesek a Hadik Kávéházban

Hírvilág

Romantika és grafika

Nagy kortárs grafikai kiállítás a Kogart Házban

Hírvilág

A menopauza kedvező hatása

Úgy tűnik, hogy a változó kori hőhullámokat előidéző hormonhiány egyúttal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is. A kellemetlen tünetet tapasztaló nőknél csak fele annyi az esélye a mellráknak.

Hírvilág

Időutazás és transzhumanizmus

A Galaktika évfordulója