Hírvilág

Kass János orvosportréi

2012. MÁRCIUS 22.

Eredeti és sokszorosított grafikák, művészeti kötetek, könyvillusztrációnak készült egyedi munkák, fotók és egyéb műtárgyak szerepelnek az Arte Galéria szombati, összesen 184 tételt felvonultató árverésén.

A könyvjegy-kedvelőknek tartogat izgalmas darabokat az 1994-ben elhunyt Fery Antal 245 ex librise. A 18 ezer forintért kínált gyűjtemény a grafikus, tervezőgrafikus 1937 és 1968 közötti munkáit tartalmazza. Gy. Szabó Béla 18. századi modorban rajzolt, egyenként szignált tíz fametszete 16 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Eladásra kínálja a galéria Kass János orvosportré-sorozatát. A tíz, egyenként keretezett és szignált rézkarc - például Semmelweisről és Pavlovról - 28 ezer forintos kikiáltási árról indul. Szabó Vladimir könyvillusztrációnak készült tusrajzát, a Csúnya gazdag ember nincs című alkotást 36 ezer forintra árazták.

Aba Novák Vilmos Fésülködők című rézkarca, 36 ezer forinttól licitálható. Ugyancsak 36 ezer forintos áron kezd Gross-Bettelheim Jolán Kávéházban című, 1930 körüli ceruza rajza. Barcsay Jenőtől két munka szerepel az aukción: egy tusrajz 24 ezer, egy szitanyomat pedig 16 ezer forintos induló áron.


Gyarmathy Tihamér 1934-es datálású ceruza-kréta Portréja 45 ezer forintos árat kapott. Kondor Bélától két lap szerepel a kínálatban: A dal című, szignált rézkarc 55 ezer, a másik Cervantes: Üvegdiák című, ugyancsak szignál alkotás 36 ezer forintos kikiáltási áron szerepel a kínálatban.

Márffy Ödön akvarelljére, a Vándorra 70 ezer forinttól lehet ajánlatot tenni. A vízfestmény Molnár Ferenc lányának, Sárközi Mártának a hagyatékából való. Rudnay Gyula akvarelljét, a Bábonyt 60 ezer forintról, míg Mednyánszky László füzetlapra rajzolt Völgyecske című munkáját 11 ezer forintról indítják.

A kortárs grafikát mások mellett Bada Dada, Deim Pál, Fehér László, Rékassy Eszter képviseli.

Az aukción megvásárolható a Franciaországba elszármazott, debreceni születésű Kádár Józsefnek a Budapesten született, szintén francia földön letelepedett Szenes Árpád festőművészről készített fotója; az 1982-es szignált fénykép kikiáltási ára 15 ezer forint.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.