Hírvilág

Kannabisz: gyengül a memória és a tanulási képesség

2012. NOVEMBER 07.Az agy belső "kábítószeréről", az úgynevezett endokannabinoidok szerepéről a tanulásban, valamint a szorongás és az epilepszia kórfolyamataiban tartott előadást kedden Freund Tamás Agy-díjas akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) igazgatója a Magyar Tudományos Akadémián.

A rendezvényre a magyar tudomány ünnepe (MTÜ) keretében került sor.
Freund Tamás bevezetőjében az agykéreg százmilliárd idegsejtjének az együttműködéséről, kapcsolatteremtő képességéről beszélt, amelyek kiterjedt hálózatokat alkotnak. Míg például egy májsejt legfeljebb 6-8 másikkal kerül közvetlen kapcsolatba, minden egyes neuron kiterjedt nyúlványrendszerének köszönhetően tízezer, húszezer, vagy akár százezer idegsejttel alkot közös hálózatot.


Ismertetése szerint használattól függően ezek a kapcsolódások képesek megerősödni, vagy gyengülni, a legelemibb emléknyom kialakulásához több millió, vagy akár több tízmillió idegsejt együttműködése szükséges, amelyek egyszerre sülnek ki és rögzítik az információt. Működésüket a gátlósejtek szinkronizálják, amelyek az agykérgi sejtek 10-20 százalékát teszik ki.

Freund Tamás kitért arra, hogy mindössze 10-15 éve fedezték fel az idegsejtek közötti kommunikáció új típusát, amelyben az ennokannabinoidok játsszák a főszerepet.
"Köztudott, hogy az agyra hat a marihuána aktív komponense, a kannabisz, ami, mint kiderült, azért lehetséges, mert az agyban endokannabinoidok termelődnek. Ennek megfelelően az agy rendelkezik e vegyületek érzékeléséhez szükséges receptorokkal. E vegyületek a jelfogókkal egyetemben az idegsejtek közötti kommunikáció egészen új formáját teszik lehetővé" - mondta.

Magyarázata szerint az idegsejtek közötti kommunikáció eddig ismert mechanizmusa szerint az impulzust generáló neuron továbbítja az ingerületet. Itt viszont a fogadó idegsejt képes "visszaszólni" a küldőnek, hogy elég az impulzusokból. A rendszer felfedezése részben a KOKI kutatóinak nevéhez fűződik, akiknek sikerült lokalizálniuk az agyban a rendszer receptorait. Megállapították azt is, hogy mely területen és milyen sejttípusokhoz kötődnek. Azt is kiderítették, hogyha ezeket aktiválják a kívülről bevitt marihuána hatóanyagával, vagy endokannabinoidokal, milyen mechanizmusok indulnak be és milyen neuronhálózatokat befolyásolnak, továbbá milyen betegségek kialakulásában játszanak szerepet.

A KOKI kutatóinak sikerült elsőként kimutatniuk, hogy a hibás visszajelzés szorongásos betegségek kialakulásában játszik szerepet. Freund Tamás azonban kiemelte, tévedés azt hinni, hogy a marihuána megoldás lehet a szorongás ellen. Míg az endokannabinoidok specifikusan, bizonyos terület receptoraira hatnak, a kannabisz az összes ilyen jelfogóra. Másrészt rontja az idegsejtek működésének szinkronizáltságát, ennek következtében gyengül a memória és a tanulási képesség. Ezek a tünetek már a marihuána alkalmi fogyasztása után fellépnek, tartós füvezés pedig hosszú távon károsítja az információt kódoló sejtek együttműködését.

A KOKI kutatóinak azt is sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kannabonoid-rendszer az epilepszia kialakulásában is szerepet játszik, hiszen károsodása esetén túlserkentés alakul ki, az impulzust gerjesztő sejtek ugyanis nem kapnak negatív visszajelzést.

Mint Freund Tamás kiemelte, e hatásmechanizmusok megismerése új típusú megközelítést jelent a terápiában. Az intézet szabadalma alapján gyógynövényalapú új szorongásgátlót fejlesztettek ki. Ez ugyanolyan hatékony, mint a jelenleg használatos gyógyszerek, azok mellékhatásai nélkül. A készítmény táplálékkiegészítőként már forgalomba került az Egyesült Államokban.MTI 2012. november 6., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.