Hírvilág

Jogszabályváltozások az egészségügyben

2011. AUGUSZTUS 15.

Annak ellenére, hogy választási évben vagyunk, a jelenlegi kormányzati ciklusban még számos jogszabály megváltozására kell számítani az egészségügyben.

Számos ellenzéki kritika ellenére decemberben elfogadta az Országgyűlés az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását tartalmazó úgynevezett salátatörvényt, amelyben a szaktárca megalkotta az egészségügyi közszolgáltatások „kiszervezésére” vonatkozó új szabályozást. Mindezt egyebek között a HospInvest csődje és a különféle szolgáltatások „kimazsolásázásának” megakadályozása indokolhatja. Az új, január elsejétől hatályos szabályozás értelmében az egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóknak már vagyoni biztosítékot kell adniuk, ami lehet bankgarancia, pénzbeli letét, vagy a kettő együtt. A biztosíték mértéke a szolgáltató egészségbiztosítási bevételeitől és attól függően változik, hogy korábban is nyújtott-e már egészségügyi szolgáltatást.

Bár az év elején már bírálták az új finanszírozási rendszert, a háziorvosok finanszírozása megváltoztatásának alapja egyebek mellett a tavaly kialakított, országosan egységes indikátorrendszer, amely a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett munka szakmai színvonalát óhajtja mérni. 2010-től a háziorvosi praxisok havonta visszajelzést kapnak tevékenységükről, és a „teszt üzemmódot” követően, a második félévtől a jól teljesítők többletfinanszírozást kapnak.

2010-től on-line kórházi ágynyilvántartást vezettek be, amelynek keretében az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kötelesek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé jelenteni ágyaik státuszát. Az OEP által működtetett rendszer közvetlen kapcsolatot létesíthet az Országos Mentőszolgálat mentésirányításával.

2010. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 4500 forintról 4950 forintra változik. A tervek szerint 2010. február 1-jétől hét új gyógyszer kerül be a társadalombiztosítási támogatásba. Négy daganatos betegségek kezelésére szolgál, egy készítmény a táplálék-fehérjeallergiás kisgyermekek, egy az epilepsziás gyermekek, egy pedig a súlyos sclerosis multiplexben szenvedő betegek számára jelent könnyebb hozzáférést a továbbiakban. Január elsejétől fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, gombaellenes és bőrgyógyászati készítmények, antibiotikumok, valamint csontbetegségeket kezelő gyógyszerek ára csökkent, átlagosan 3 százalékkal. Az összesen 338 csökkenő árú orvosság mellett 417 térítési díja átlagosan 1,9 százalékkal emelkedett. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerlistája 23 új termékkel bővült; ezek között a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a glaukóma, illetve a hangulatzavarok kezelésére szolgáló szereket találunk. Július elsejétől a járóbeteg-ellátás keretében rendelt gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árához folyósítandó támogatási összegekről a gyógyszertáraknak elszámolást kell küldeniük az egészségbiztosítónak. Év elejétől lehetőség nyílik, 2010. július 1-jétől viszont kötelező a patikáknak elszámolásaikat elektronikusan megküldeni az OEP számára. A gyógyászati segédeszközöket rendelő orvosok, valamint az ezeket használó betegek – az ígéretek szerint - 2010. júliusától on-line gyógyászati segédeszköz katalógusból is tájékozódhatnak majd.


Az év elejétől az egészségbiztosító méltányossági alapon az előírtnál több nap gyermekápolási táppénzt állapíthat meg azok részére, akik a gyermekük betegsége miatt erre rászorulnak. A változásnak köszönhetően a szülők nem kényszerülnek arra, hogy saját jogon menjenek táppénzre. Ugyancsak január elsejétől hatályos az a szabályozás, amely szerint a korábbinál teljesebb körű adatszolgáltatást kell biztosítani a Nemzeti Rákregiszter számára. Ennek célja, hogy a Rákregiszter valamennyi daganatos esetről tudomást szerezhessen.

A 2010. április 30. után született gyermekek esetén a terhességi gyermekágyi segéllyel és gyermekgondozási díjjal kapcsolatban ugyancsak új szabályok lépnek életbe. Az előzetes biztosítási időben töltött idő 180 napról 365 napra emelkedik, amely időtartamba az oktatási intézmények nappali tagozatán folytatott tanulmányokból 180 nap számítható be. A biztosított annyi időre lesz jogosult gyermekgondozási díjra, amennyi biztosítási idővel rendelkezik a szülést megelőző 2 éven belül – tehát a GYED nem egységesen 2 évig, hanem legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A gyermekgondozási díj összege nem változik, ha a biztosított rendelkezik a meghatározó időszakban legalább 180 nap járulékalapot képező jövedelemmel, az megegyezik naptári napi átlagkereset 70 százalékával, de legfeljebb – havonta – a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékával.
Abban az esetben, ha a biztosított nem rendelkezik legalább 180 napon keresztül jövedelemmel, akkor a gyermekgondozási díjat az érvényes minimálbért alapul véve állapítják meg.


Júliustól átalakul az egészségügyi intézmények tárgyi és személyi feltételeinek jelenlegi szabályozása. A legnagyobb szakmai szervezetek vezetői szerint az új előírásoknak a kórházak többsége megfelel. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint például az új rendelet rugalmasabb és pontosabb a jelenlegi szabályozásnál, amelynek a kórházak többsége már most is megfelel. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke korábban úgy nyilatkozott: elégedett a tervezettel, szerinte annak feltételeit a kórházi osztályok 97 százaléka képes teljesíteni.

eLitMed; Köbli Anikó

További információ: Egészségügyi Minisztérium

https://www.eum.hu/jogalkotas/friss/hatalyba-lepo

Az OEP gyógyszerkeresője:
https://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,14781272&_dad=portal&_schema=PORTAL

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Egészségpolitika

A robotoké a jövő – az egészségügyben is

Bill Gates szerint a robotipar ugyanazt a fejlődési utat fogja bejárni, mint a computeripar 30 évvel ezelőtt.

Egészségpolitika

Rövidülő kórházi várólisták

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, akkor még OEP, 2016 utolsó negyedében tette nyilvánossá legújabb statisztikáját, miszerint csökkent a kórházi műtétekre várakozók létszáma és a várakozás ideje is. Pár évvel korábban, olyan extrémeset is volt, amikor a csípőprotézisre váró betegnek a kórház a műtétre 6-7 éves várakozási időt jelölt meg és például a szürke hályog operációnál is előfordult a sok hónapos, esetleg éves várakoztatás.

Egészségpolitika

Nosocomialis infekció : ha nem tudunk róla, akkor nincs is?

Idén február végén a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kampányt indított a kórházi fertőzések ellen. Magánembereket szólított fel arra, hogy írják le, őket, vagy közvetlen hozzátartozóikat melyik kórházban, mikor és milyen fertőzés érte és annak milyen következményei lettek.

Egészségpolitika

A borítékok mindennemű csúsztatása

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete az igazságügyi miniszterhez fordult, hogy a "borítékok mindennemű csúsztatását" is nevezzék törvénysértőnek —ne legyen mód munkaadói engedéllyel sem a felmentésre.