Hírvilág

Jobb warfarinbeállítás génvizsgálattal

2011. AUGUSZTUS 15.

A genetikai adatok birtokában pontosabban lehet előre jelezni a warfarin kezdő dózisát, mint kizárólag klinikai adatok alapján, állapították meg a New England Journal of Medicine-ben közölt előzetes vizsgálatban.

A kutatók egy adatbázisból 4000 warfarinnal kezelt beteg klinikai adatai alapján retrospektíven készítettek egy előrejelzési algoritmust a várható fenntartó dózis megállapítására. A nemzetközi adatbázisban szereplő betegeket folyamatos véralvadásgátlás céljából kezelték állandó dózisú warfarinnal, és az INR-értékük a terápiás tartományon (2,0–3,0) belül volt. Ezen kívül készítettek egy farmakogenetikai algoritmust is, amelyben figyelembe vették két gén, a citokróm P450 2C9 izoenzime (CYP2C9) és a K-vitamin-epoxid-reduktáz komplex 1-es alegysége (VKORC1) genotípusát is.

A csak a klinikai adatokat tartalmazó és a két genotípussal kiegészített előre jelzési modellt alkalmazták további 1000 beteg adataira, és azt értékelték, hogy mennyire pontosan jelzi előre a két modell segítségével megbecsült fenntartó dózis azt a dózist, amelyet a betegek ténylegesen kaptak, és megfelelőnek bizonyult.

A farmakogenetikai algoritmus összességében pontosabban jelezte előre a szükséges fenntartó dózist, mint a csak klinikai adatokat tartalmazó modell, méghozzá leginkább azoknál a betegeknél, akik az átlagosnál jóval kisebb vagy jóval nagyobb adagot igényeltek.

A warfarinkezelést tehát a genetikai információk birtokában pontosabban, gyorsabban be lehetne állítani. Ezt a megközelítést jelenleg többek között az is korlátozza, hogy e két gén genotipizálása nem tartozik a laboratóriumok által rutinszerűen elvégezhető vizsgálatok közé. Ezen kívül nem tudjuk, hogy a várható warfarinadag pontosabb becslésével a gyakorlatban mennyit javulhat a betegek kezelése – tehát mennyi szövődményt lehet megelőzni, és mennyi időt és pénzt lehet megtakarítani a betegek és az egészségügyi ellátás számára.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

NEJM February 19, 2009; 360:753.

NEJM February 19, 2009; 360:811.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Spanyol real world-vizsgálat pitvarfibrilláló betegeknél

Tudjuk, hogy a direkt orális antikoagulánsok hasonló vagy jobb védelmet nyújtanak a pitvarfibrilláló betegeknél, mint a warfarin, és sok vonatkozásban biztonságosabbak. Ám eddig nem rendelkeztünk adatokkal arról, hogy esetükben a hazánkban széles körben használt K-vitamin-antagonista (KVA) acenocumarol mennyire hatásos és biztonságos a DOAC-terápiákhoz képest. E kérdésre ad választ egy spanyol real world-vizsgálat.

PharmaPraxis

Az onkológiai gyógyszerész táguló szerepköre

A technológiai haladás felszabadította a gyógyszerészeket, akiknek ma már nem kell a gyógyszerkiadás biztonsági ellenőrzésére fókuszálniuk, és egyre több betegágy melletti feladatot is vállalhatnak, részt vehetnek akár az őssejttranszplantáció kivitelezésében vagy a farmakogenomikai eredmények értelmezésében is.

Hírvilág

A túl nagy mértékű antikoaguláció rendezése – Mit ér a K-vitamin?

A warfarint szedő betegekben a túl magas INR miatt adott kis dózisú K-vitamin nem csökkentette a vérzés kockázatát.

Hírvilág

Pitvarfibrillatio: warfarin vagy a bal fülcse elzárása?

Nem valvularis eredetű pitvarfibrillatióban a stroke kockázatát tekintve a bal pitvar fülcséjének percutan elzárása nem bizonyult rosszabbnak, mint a warfarinkezelés, írja a Lancet.