Hírvilág

Javuló vércukorszabályozás bypass műtét után

2011. AUGUSZTUS 15.


A gyomor bypass műtét közismerten javítja a vércukorszabályozást, ami gyakran a 2-es típusú diabétesz remisszióját eredményezi. A szakértők azonban hosszú ideje próbálják kideríteni, pontosan mi is történik. Egy új tanulmány némi kapaszkodóval szolgál.

A kutatók kimutatták, hogy az inzulinrezisztenciával összefüggő keringő aminosavak mennyisége drámai mértékben csökken azokban, akik gyomor bypass műtéten esnek át. A Science Translational Medicine április 27-i számában bemutatott kutatásban 10 cukorbeteg elhízott személyt hasonlítottak össze 11 olyan pácienssel, akik diétázással lefogytak.

„Valami történik a gyomor bypass műtét után, ami nem figyelhető meg gyakran a diétával elért fogyás esetében” – számolt be Dr. Blandine Laferrere, a Columbia Egyetem munkatársa. A műtét, amely a gyomor méretét egy kis zsebre csökkenti, a gyomor és a vékonybél közötti illeszkedést is megváltoztatja, ami azt eredményezi, hogy a diabétesszel összefüggésbe hozható keringő aminosavak mennyisége drámai mértékben visszaesik.

A jelenség nem új. A kutatás háttérinformációi szerint a gyomor bypass műtéten átesett betegek körében a diabéteszes esetek 50-80 százaléka vált tünetmentessé a műtétet követően. Az orvosok azt próbálták kideríteni, hogyan képes a műtét eltüntetni a cukorbetegséget. Laferrere szerint a diabétesz azonnal eltűnik, még azelőtt, hogy jelentős fogyás következne be. Ez pedig arra utal, hogy nem a testtömeg-csökkenésről, hanem valami másról van szó.

A kutatás során az alanyokban az anyagcsere reakciókban részt vevő biokémiai vegyületeket vizsgálták. Kiderült, hogy a bypass műtéten átesett személyekben sokkal alacsonyabb az elágazó szénláncú aminosavak, valamint a fenilalanin és a tirozin szintje. Laferrere úgy véli, hogy az aminosavak mennyiségének változása állhat összefüggésben a cukorbetegség remissziójának mechanizmusával a gyomor bypass műtétet követően. Más kutatásokból ugyanis kiderült, hogy az aminosavak összefüggésben állnak az inzulinrezisztenciával.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Testtömegcsökkentő műtétek - melyik a jobb?
Hogyan válasszunk biztonságos terápiát diabeteszes betegeinknek?
LAM (Lege Artis Medicinae) - 2004; 14(3) Inzulinrezisztencia - középpontban a zsírszövet
LAM (Lege Artis Medicinae) - 2006; 16(2) A 2-es típusú diabétesz világméretű terjedésének okai és következményei

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma