Hírvilág

Ígéretes vakcina a gyomorfekély és a gyomorrák ellen

2011. AUGUSZTUS 15.


A Helicobacter pylori nevű baktériummal szembeni védőoltást fejlesztettek ki a Rhode Islandi Egyetem, és az EpiVax gyógyszercég munkatársai. A fertőzést igen fontos tényezőnek tartják a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásában.

Régóta ismert, hogy a gyomor Helicobacter pylori nevű baktériummal való fertőződése kedvezőtlen egészségügyi következményekkel jár. A kórokozó ellen jelenleg több antibiotikumból álló kombináció segítségével lépnek fel. Mivel az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyre terjed, ezért a teljes védettséget nyújtó esetleges védőoltás fejlesztése az érdeklődés középpontjában van.

Dr. Steven Moss és munkatársai a Vaccine online számában bemutatják egy ilyen típusú védőoltás lehetséges hatásmechanizmusait: a nagy számú bakteriális eredetű antigént tartalmazó készítmény hasznosnak tűnik mind a megelőzésben, mind a terápiában, szemben a szervezet normál immunválaszát kihasználó egyszerű oltásokkal, melyek hatástalannak bizonyultak.

Állatkísérletes modellben Moss és munkatársai újfajta megközelítését alkalmaztak. A baktérium többféle alkotórészét jutatták be a szervezetbe, melyet az immunrendszer felismerhet. Kipróbálták a szert orron keresztül bejuttatva, illetve izomba adott injekció segítségével. Az orron át való felszívódás jobb eredménnyel járt, a széles spektrumú immunválasz gátolta a baktériumok szaporodását.

Amennyiben a módszer emberek esetén is hatásosnak bizonyul, nagymértékben vissza lehetne szorítani a Helicobacter pylori talaján kialakult betegségek: a gyomorfekély, és a gyomorrák előfordulását.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2005; 11 (15) A fekélybetegség - tények és kérdésekLAM (Lege Artis Medicinae) - 2008; 18 (3) Egy baktériumról Rácz István, Tímár Marietta: A fekélybetegség és a Helicobacter pylori-fertőzöttség

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.