Hírvilág

Ígéretes új oltóanyag a CMV ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

A veleszületett cytomegalovirus (CMV) -fertőzés gyakran okozza az újszülöttek neurológiai (leggyakrabban hallás-) károsodását, ezért fontos lenne minél hamarabb hatásos oltóanyagot kidolgozni ellene. A kisgyermekes anyák esetében nagyobb a CMV-fertőzés kockázata.

A New England Journal of Medicine múlt heti számában közölték egy II. fázisú, placebokontrollos vizsgálat eredményeit, amelyben a CMV glikoprotein B burokfehérjéjét és az MF59 adjuvánst tartalmazó oltóanyagot próbálták ki olyan, CMV-negatív nők esetében, akik előtte egy éven belül szültek. Három oltást adtak: a másodikat egy hónappal, a harmadikat pedig hat hónappal az első után.

A vizsgálatot a tervezettnél korábban leállították, mert a vakcina egyértelműen hatásosnak bizonyult: a placebóval kezelt anyák 14%-a kapott CMV-fertőzést a legfeljebb 3,5 éves megfigyelés folyamán, míg a valódi oltóanyagot kapott nők 8%-a.

Az oltás nem volt teljesen mentes a mellékhatásoktól: gyakrabban fordult elő izom- és ízületi fájdalom, illetve hidegrázás az aktív vakcinával kezelt, mint a kontrollcsoportban, és a harmadik oltás után az oltottak 3%-a erős fájdalmat érzett az oltás helyén.

Az eredmények mindazonáltal biztatóak: ez az első, egyetlen antigént tartalmazó CMV-vakcina, amely jelentős mértékű védelmet képes kiváltani a fertőződéssel szemben.

Az oltóanyag hatásossága 50%-osnak bizonyult, ami kisebb a többi vakcinára jellemző körülbelül 90%-nál, és néha kellemetlen mellékhatásokat is okozott, valószínűleg az MF59 adjuváns miatt. Mindazonáltal az eredmények azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy a közeljövőben sikerülni fog minden elvárásnak megfelelő kifejleszteni a CMV ellen.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: N Engl J Med 2009 Mar 19; 360:1191.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Egészségpolitika

Oltani vagy nem oltani?

Újabb kötelező védőoltás a listán – Lesz aki ellne érvel?

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.