Hírvilág

Időszakos böjtöléssel az egészségért!

2012. OKTÓBER 02.

Professzor Dr. Halmy László a napközbeni túlevési szokások kártékony hatására figyelmeztet. Reggel és délben lényegesen kevesebb táplálék fogyasztása szükséges és javallott, este azonban a fegyelmezett túlevés rendben van.
Az elhízás népbetegség, férfiakat, nőket és mára már gyerekeket is érint. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos, minden negyedik gyerek elhízott. A plusz kilók betegségekhez, végzetes esetben halálhoz is vezethetnek.

Az egymás mellett elinduló figyelemfelkeltő kampányok eredménytelenségét, sikertelenségét bizonyítja az elhízás előfordulásának növekvő trendje, melyet csak társadalmi összefogással lehet megállítani. E nélkül 2050-re az elhízottak száma a világon elérheti a 2,5 milliárdot is.
A MET és a HÉ által indított figyelemfelkeltő kampányban bemutatott forradalmian új étrend alapja az időszakos, napközbeni „böjtölés”.

Az amerikai National Institute on Aging egy korábbi kutatása óriási visszhangot váltott ki, miután beszámoltak az időszakos böjtölés pozitív hatásairól. A Dr. Mark Mattson által vezetett kutatócsoport rávilágított, hogy az időszakos – néhány órán át tartó – koplalás vagy alulevés pozitívan hat szervezetünkre.

Dr. Mark Mattson, a Johns Hopkins Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora és kollégái az Országos Öregedéskutató Intézet (National Institute on Aging) több tanulmányban (2003) kimutatták, hogy időszakos böjtölésnek alávetett egereknél (egy nap böjtölés, másnap a napi kalóriabevitel kétszeresének megfelelő túlevés) jelentős eredmények, pozitív hatások jelentkeztek. Többek között megnövekedett az élettartam, visszafordult a cukorbetegség kialakulása, és lelassult az öregedéshez kapcsolódó mentális hanyatlás. A kutatók azt feltételezték, hogy a böjtölés-túlevés ciklusa hasonló módon hat az agyra, mint a fizikai megterhelés az izmokra.

Prof. Dr. Halmy László ezzel kapcsolatban elmondta: „A nappali alulevés, az energiaszegény étrendhez hasonlatosan, véd a különböző anyagcsere-betegségek, például cukorbetegség, köszvény, hipertónia és korai öregedés ellen. További figyelemre méltó jellemzője a Harcosok Étrendjének a szervezet napszakos ritmusának figyelembe vétele, amely a táplálék könnyebb feldolgozását biztosítja az éjszakai órákban, és így kevésbé terhelő feladatot jelent a szervezetnek.„
A Harcosok Étrendje az esti órákban történő vacsorázás mellett érvel. A nappali kisebb mennyiségű reggeli és ebéd megengedi a szervezet napi munkavégzéssel járó szimpatikus idegrendszeri túlsúlyát, és így a szervezet a nappali küzdelmekhez elegendő energiát tud biztosítani. Az egész napos estig tartó teljes koplalás viszont előnytelen: szakítsuk meg a böjtünket gyümölccsel, zöldséggel és esetleg némi fehérjével!

Prof. Dr. Halmy László hozzátette: „Célszerű tehát az emésztést és az anyagcserét nem megterhelő szénhidrátszegény reggeli fogyasztása, és mérsékelt mennyiségű ebéd beiktatása, amely nem szükséges, hogy főtt ételből is álljon. Ugyanekkor fontos a napi 25 g rostbevitel biztosítása zöldfélék és megfelelő gyümölcsök formájában. Így a főétkezést egy kontrollált vacsora jelenti.”

A Harcosok Étrendje magyarországi képviselőivel a MET az együttműködést szívesen fogadta, akikkel közösen próbálnak minden eddigi tévhitet eltörölve, egy forradalmian új módszerrel harcolni az elhízás ellen.
Jilly Dávid, a Harcosok Étrendje Magyarországi szakértője hozzátette: „Az eredmény egész napon át tartó kirobbanó energia és koncentráltság lesz, eltűnik az ebéd utáni bágyadtság és fáradtság (kaja-kóma), és a nap végéig folyamatosan tudsz majd koncentrálni. Az esti étkezés során ezután bizonyos irányelvek alapján, de gyakorlatilag korlátozás nélkül fogyaszthatsz bármit és bármennyit, amennyi jólesik, egyedül arra kell figyelni, hogy az étel friss legyen és minél kevésbé mesterséges.”

További információ: www.harcosoketrendje.hu/met/

2012. október 1.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valdoxan, mint az Év Gyógyszere 2015

Május 17-én a Vigadóban ünnepélyes keretek között, a pszichiátriai es a farmakológiai szakmai közélet kiválóságai, valamint a szaksajtó jelenlétében átadták az Év Gyógyszere díjat.

Gondolat

A súlyos sérültek rehabilitációja - Interjú dr. Kullmann Lajossal

Magyarországon az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet látja el a legtöbb rehabilitációra szoruló súlyosan sérült beteget, s ezen kívül még létre kellene hozni néhány centrumot, ahol koncentráltan történne az ellátás. Meg kellene teremteni a legsúlyosabban sérült emberek rehabilitációs lehetőségeit. A rehabilitáltak egy részét nem fekvő-, hanem járóbetegként kellene kezelni, kistérségi központokban. Ott ugyanannyi rehabilitációs szakemberre lenne szükség, mint a fekvőbeteg osztályokon, de nem kellene szállást biztosítani a betegeknek – mondta dr. Kullmann Lajos a szakmai kollégium rehabilitáció tagozatvezetője.

Hírvilág

Bejelentették a Richter Anna díj győzteseit

A Richter Anna Díj március 8-án megrendezett díjátadó rendezvényén jelentették be azt az öt nyertes csapatot, amelyek összesen 20 millió forint támogatást kaptak innovatív projektjeik megvalósítására.

Gondolat

Az egészséges munkavállaló jelentős gazdasági érték – Interjú a foglalkozás-orvostan tagozat tagjaival

A 15 éve működő rendszer szakmai értékeire építve kell meghatározni a jövő foglalkozás-egészségügyének világos, áttekinthető rendszerét, feladatait, finanszírozását – ismertette a foglalkozás-orvostan tagozat vezetője, Prof. dr. Cseh Károly egyetemi tanár, a MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet igazgatója.

Hírvilág

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.