Hírvilág

Hővel pusztították az agytumorsejteket

2011. AUGUSZTUS 15.


Sikeresen pusztítottak el hővel agytumorsejteket az első állatkísérletek tanúsága szerint. A Rice Egyetem biomérnökei és a Baylor Orvostudományi Egyetem illetve a Texas-i Gyermekkórház kutatóorvosai hajtották végre a kísérleteket.

A tesztekben ún. nanoshelleket, olyan nanorészecskéket alkalmaztak, amelyek a fényt hővé alakítják és ennek segítségével képesek elpusztítani az agytumorsejteket. Ezzel a módszerrel elkerülhetőek a gyógyszerek és a röntgen-terápia nem kívánt mellékhatásai.
A nanoshell terápiában részesült állatok több mint felének nem voltak az agytumor kiújulására utaló jelei 3 hónapig a kezelés után. „Ezek az állatkísérletek azt sugallják, hogy a nanoshell-terápia egy napon járható út lesz az agytumorok kezelésében” – mondta Jennifer West, a Rice Egyetem Biomérnöki tanszékének igazgatója.

A kutatók nanoshell részecskéket injektáltak az egerekbe, majd 24 órát vártak, hogy a nanorészecskék felhalmozódjanak a tumorokban. Ezután infravörös közeli hullámhosszú lézerfénnyel világították meg a tumorsejteket. A nanoshell részecskék hővé alakították a lézerfényt, amely megölte a tumorsejteket. Mind a hét egér válaszolt a terápiára, de háromban kiújult a daganat. A többi négy legalább 90 napig tumormentes maradt.

A kutatás eredményei online olvashatók a Journal of Neuro-Oncology legújabb számában.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ideggyógyászati Szemle - 2010; 63 (9-10) A központi idegrendszer daganatainak patológiája


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Rejtő Jenő örökbecsű párbeszéde, karakterei

Rejtő Jenő bölcsessége

Hírvilág

A klímaváltozás szerepet játszott Európa forró júniusában

Az ember által előidézett klímaváltozás hozzájárult a júniusban tapasztalt perzselő hőséghez Nyugat-Európában, ahol Portugáliában halálos erdőtüzek pusztítottak, és számos országban rekordokat döntő hőmérsékleteket jegyeztek fel

Gondolat

Aki megalapította a bakteriológiát

1898. június 25. Meghal Ferdinand Julius Cohn, a bakteriológia tudományának egyik megalapozója.