Hírvilág

Hollandiában a legjobb gyereknek lenni

2013. ÁPRILIS 11.Az UNICEF 2013-as kutatási jelentése szerint a fejlett országokban 2000 óta mindenhol javult a gyermekek helyzete, ám az is megállapítható, hogy a gyermekek jóléte nem csak az adott ország gazdasági teljesítőképességétől függ - hangzott el az ENSZ Gyermekalapja magyar bizottságának szerdai sajtóbeszélgetésén Budapesten.

Gyurkó Szilvia, a magyar bizottság gyerekjogi igazgatója elmondta, a 2012-ben végzett, egy éven át tartó kutatás során azt vizsgálták, hogy a fejlett országokban, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió tagállamaiban milyen életet élhetnek a gyerekek.

Statisztikai adatok, kutatások alapján öt fő dimenziót elemeztek, ami ezt befolyásolja: az anyagi helyzetet (szegénység), a környezetet (lakhatás, légszennyezettség), az egészségügyi vonatkozásokat, az oktatást (beiskolázottság, eredmények) és a veszélyhelyzeteket (kábítószer-fogyasztás, erőszak).

A gyermekjogi igazgató a kutatás egyik legfontosabb tanulságának nevezte, hogy az eredmények rácáfoltak arra az általános vélekedésre, hogy a gazdag országokban a legjobb a gyerekek helyzete. Az nem meglepő, hogy a 29 országból az egyik legalacsonyabb GDP-vel rendelkező Románia végzett az utolsó helyen, az már inkább, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem sokkal előzi meg: 26. a sorban - emelte ki.

A kutatás során azt is megállapították, hogy a valamennyi vizsgált területen az élmezőnyben lévő nyugat-európai országokhoz az utóbbi években lassan kezdenek felzárkózni a kelet- és közép-európai országok is. Ezen államok közül Szlovénia és Csehország mutatta fel a legjobb eredményeket, főként anyagi, oktatási és egészségügyi területen.

Magyarország teljesítményét ismertetve a gyerekjogi igazgató arról számolt be, hogy 20. helyével a középmezőny alján helyezkedik el. A kutatás megállapította, hogy olyan területeken jól teljesít az ország, amelyek kiterjedt állami intézményrendszert igényelnek, így megfelelő a beiskolázottság, a védőoltások beadása és alacsony a szegénységi szakadék.

A sajtóbeszélgetésen ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a koraszülöttek aránya csak Görögországban nagyobb, ami azért is aggasztó, mert ugyanúgy az egészségügyhöz tartozik, mint az ország legjobb eredményeként megjelenő védőoltással való ellátottság.

A kutatás a magyarországi eredményekre alapozva ajánlásokat is megfogalmaz. Amellett, hogy egyebek mellett felhívják a döntéshozók figyelmét az érintett egészségügyi ellátások fejlesztésének szükségességére, főként az intézményeken kívüli szolgáltatásokat, szemléletformáló programokat ajánlottak indítani a társadalom széles tömegeinek segítése érdekében.

Gyurkó Szilvia kiemelte: az UNICEF is szemléletváltáson megy keresztül, hiszen míg eddig a gyermekszegénységre koncentráltak, most a gyermekek jólétét vették górcső alá. Ennek megfelelően ez a kutatás volt az első, amelyben a korábban is alkalmazott két dimenzió, az anyagi és a környezeti mellé felvettek három másikat is, amelyekről szintén úgy találták, hogy jelentősen befolyásolják a gyermekek életminőségét.

A gyerekjogi igazgató azt is rendkívül fontosnak nevezte, hogy az objektív mutatók mellett a gyerekek szubjektív véleményét is a kutatás részévé tették. A személyes benyomások alapján is felállítottak egy sorrendet, és a két rangsor között jelentős különbségek is előfordulnak. A legkülönlegesebb Görögország, Spanyolország és Észtország, amelyek az objektív összesítésben rossz eredményeket értek el, a gyerekek véleménye alapján azonban 20, 16, illetve 14 hellyel előbbre kerültek a listán.

Magyarországon a gyerekek elégedettsége alapján kicsivel rosszabb élni, mint ahogy azt az adatok mutatták: a 20. helyről az ország a szubjektív listán lecsúszott a 26.-ra. Ezzel szemben Hollandia mind az objektív, mind a szubjektív szempontok alapján az első helyen végzett a 29 ország közül.MTI 2013. április 10., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.