Hírvilág

Hogyan "szagolják ki" az immunsejtek a baktériumokat?

2011. AUGUSZTUS 15.A kutatók azt vizsgálják, hogyan érzékeli és kutatja fel immunrendszerünk a szervezetünkben kialakult fertőzéseket azáltal, hogy reagál a baktériumok által kibocsátott kémiai „illatokra”.

Ha megismerjük, hogyan manipulálják az immunsejtek mozgásukat a külső jelekre reagálva, azzal nemcsak immunrendszer működését ismerhetjük meg behatóbban, hanem azt is megtudhatjuk, hogyan terjednek a rákos sejtek a szervezetben, sőt akár azt is, hogy működik az agyunk „huzalozása”.

Dr. Holger Kress a General Microbiology tavaszi, edinburgh-i konferenciáján az általa és a Yale Egyetem professzora, Eric Dufresne által kifejlesztett új technikáról számolt be, amely szivacsszerű mikrorészecskéket használ a baktériumok utánzására.

A mikrorészecskék lassan felszabadítanak egy jellegzetes bakteriális „illatot”, melyet az immunsejtek érzékelnek.

Ennek hatására a sejtek aktívan a vegyi anyag forrása felé mozdulnak, hogy levadásszák a modell mikrobákat. Ezek a mikrorészecskék úgynevezett „optikai csipesszel”, rendkívül fókuszált lézernyalábokkal három dimenzióban manipulálhatók; a részecskék mozgását a milliméter egymilliomod részének megfelelő pontossággal lehet szabályozni.

„A kémiai jelek alakjának szabályozásával kontrollálni tudjuk az immunsejtek mozgását, és tanulmányozhatjuk, hogyan reagálnak a jelekre” – nyilatkozta dr. Kress.

A kutatók rájöttek, hogy egyetlen vegyületfelszabadító mikrorészecske elegendő ahhoz, hogy a neutrofilokat (az immunsejtek egyik típusát) arra ösztönözze, hogy a forrás felé mozduljanak.

A mikrorészecske kevesebb, mint egy perces behatása következtében a neutrofilok polarizálni tudták belső „vázuk” növekedését a vegyi anyag irányába.

Dr. Kress elmondta, hogy bár a kutatás sikeresen azonosította azokat a kémiai jeltípusokat, amelyek stimulálják az immunsejteket, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az immunsejtek válaszának pontos részleteit is fel lehessen deríteni. „Ez az új technika lehetővé teszi számunkra, hogy szisztematikusan mérhessük, hogyan reagálnak a sejtek a különféle ingerekre pillanatok alatt térben és időben.”

A kutató úgy véli, technikájukat számos kutatási területen alkalmazni lehet. „Az effajta kémiai grádiensek mentén zajló sejtmigráció kulcsszerepet játszik a sebgyógyulásban és az agy „huzalozásában”. Ezen kívül számos betegséggel, különösen az áttétes daganatokkal összefüggésben is lényeges szerephez jut.”

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.