Hírvilág

Helyettünk döntenek

2011. AUGUSZTUS 15.Kiderült, hogy a választás szabadsága nem minden esetben fontos az emberek számára, csak bizonyos esetekben, de olyankor nagyon.

A Journal of Consumer Research szaklapban megjelent, a Chicagoi Egyetem kutatói által jegyzett új tanulmány szerint a választékot attól függően tartjuk fontosak, hogy örömszerzés a célunk vagy gyakorlatias céllal kell választanunk. A tanulmány szerzői, Simona Botti és Ann L. McGill négy kísérletet végzett el, amelyek során a résztvevők ugyanazzal a választékkal találták szembe magukat, csak éppen a kiválasztási folyamatot változtatták meg vizsgálatról vizsgálatra.

Volt olyan eset, amikor a kiválasztást maguk a résztvevők végezhették, míg más esetekben a választást harmadik személy végezte, azaz a résztvevő helyett döntöttek. Minden esetben közölték a résztvevőkkel azt is, hogy egy távolabbi cél érdekében vagy saját örömük volna az eredmény. Mind a négy forgatókönyv azt mutatta, hogy amennyiben a végeredmény a résztvevők saját örömének szolgálata volt, akkor az egyéni döntést preferálták, ám a nagyobb cél érdekében az is ugyanakkora elégedettséggel döntötte el az embereket, ha helyettük határoztak a kiválasztás során. Vagyis, ahogy a szerzők fogalmaztak a választási lehetőség hiánya, vagy a lehetőségek szűkössége nem okoz az emberekben hiányérzetet vagy csalódottságot, ha gyakorlatias célok elérése a cél, nem az egyéni elégedettség kiszolgálása.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az asztma elleni gyógyszerek ugyanolyan hatékonyak, mint az inhalációs szerek

Az asztma elleni gyógyszereket és az inhalációs szteroidokat összehasonlító új tanulmányban brit kutatók kimutatták, hogy a szájon át szedhető készítmények ugyanolyan hatékonyak, mint az inhalációs gyógyszerek.

PharmaPraxis

Tudás nélkül nincs innováció

Vezet a gyógyszeripar kutatásfejlesztésben, és klinikai vizsgálatban is jó helyen áll Magyarország

Gondolat

„Kőkávé”, kék kenyér, puffasztott cirok Együnk jótékony hatású élelmiszereket!

Perui lila kukorica teát, medvehagymás pogácsát, kék lisztet, hortobágyi biogazdaságból származó gyógynövényes, házi technológiával, kézzel készített, szelénnel, kalciummal dúsított sajtféléket, joghurtot, szőlőcukorból és őrölt babkávéból összepréselt, tabletta formájú „kőkávét” s egyéb jótékony hatású, azaz funkcionális élelmiszereket kínál a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum I-Boltjában.

Hírvilág

Ösztöndíj, hogy ne menjen, vagy prémium hogy visszajöjjön?

Emocionális okokból térnek haza az orvosok

Hírvilág

Már csoportok is jelölhetők az Astellas-díj – Az év orvosa pályázaton

A bírálók által legjobbnak ítélt csoport a nyáron elhunyt kiváló belgyógyász professzor tiszteletére alapított De Châtel Rudolf-emlékdíjat veheti át.