Hírvilág

Háttérbe szorult a megelőzés gondolata

2012. ÁPRILIS 19.Az elmúlt évtizedekben az orvosi gondolkodásban háttérbe szorult a megelőzés, ezért a Semmelweis Egyetem a gyógyítás mellett a prevenció elméleti és gyakorlati ismereteinek oktatására helyezi a hangsúlyt - mondta Tulassay Tivadar rektor.

Az egyetem Fókuszban a prevenció című rendezvényén a rektor emlékeztetett: a Semmelweis Egyetemen 2012 a prevenció éve. Az intézmény kutatóegyetemi címének révén elnyert pályázati támogatásból az egyetem hat kara kidolgozta az úgynevezett prevenciós modult, amelynek célja, hogy a hallgatók a tanulmányaik során a gyógyítás mellett a prevenció, azaz a megelőzés elméleti és gyakorlati ismereteit is elsajátíthassák.

Tulassay Tivadar hangsúlyozta: "kétségtelen tény", hogy az elmúlt évtizedekben gazdasági és politikai okokból háttérbe szorult a megelőzés. Rövid távon ugyanis a prevenció nagyon költséges, annak haszna egy-két politikai ciklus alatt nem mutatkozik meg, viszont évtizedek múlva kamatostul megtérül - fogalmazott a rektor.

A tavaszi félévben indult "prevenció az egészségért" című tantárgyat a hat karon összesen 1250 hallgató vette fel - ismertette Forrai Judit, a Népegészségtani intézet munkatársa, a tantárgy felelőse. Mint kifejtette: a tárgy elméleti és gyakorlati tudnivalóit 25 intézet alakította ki, a tankönyvet 49 szerző állította össze. Az elméleti oktatás február óta e-learning módszerrel zajlik, amelynek tesztkérdéseit március végéig mintegy 18 ezer alkalommal használták a hallgatók.

Mindeközben a tantárgy második félévére is készülnek, amely már az elméleti tudás gyakorlati hasznosításáról szól, amikor a hallgatóknak szűréseket kell elvégezniük, azok előkészítésétől az eredményeken alapuló tanácsadásig.
Szelíd Zsolt, a Kardiológiai Központ munkatársa az egyetem egy másik, még tavaly elindított prevenciós programjáról beszélt, amelynek során budakalászi felnőttek epidemiológiai vizsgálatát végzik el. A csaknem tízezer lakosú településen a 20 éven felüliek száma mintegy nyolcezer.

Szelíd Zsolt elmondta, hogy a Tárki közvéleménykutató cég segítségével kérdőíves felmérést végeztek, ezt követően pedig létrehoztak egy ingyenesen hívható zöld számot, amelyen előre be lehet jelentkezni az orvosi vizsgálatra. Nagyjából két-három héttel a vizsgálatokat követően összefoglaló orvosi véleményt adnak, amely a laikusok számára is érthető - hangsúlyozta.

Közlése szerint mostanáig nagyjából 900 ember vizsgálata fejeződött be. Az eredmények alapján Budakalászon több száz esetben mutatták ki a szív- és érrendszeri megbetegedések valamely kockázati tényezőjét, az elhízást, a magas vérnyomást, vagy a magas koleszterinszintet. Sokaknál, bár ismert, sőt kezelt problémáról van szó, mégis mértek a normálisan magasabb értékeket, többeknél viszont az egyetem által elindított prevenciós program révén derült fény az egészségügyi kockázatokra.

Mindez nem jött volna létre az intézmény kutatóegyetemi címének köszönhetően, érdemei alapján elnyert pályázati forrás nélkül - emelte ki Tulassay Tivadar, hozzátéve: a náluk szerencsésebb helyzetben lévő egyetemek jelentősebb forrásokból tudnak gazdálkodni, jelentősebb forrásokat tudnak prevenciós célra elkülöníteni.

Mint mondta: ahhoz, hogy egy egyetem világviszonylatban bekerülhessen az első százba, ahhoz az kell, hogy az egy hallgatóra jutó támogatás elérje a 15 ezer eurót. Az európai uniós átlag 9 ezer euró, míg Magyarországon "a jó helyzetben lévő orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés" normatív finanszírozása 3 ezer euró. Márpedig ennyiből "nem lehet komoly prevenciós programot indítani, és nem lehet felkerülni a legjobb száz, de még a legjobb ötszáz térképére sem" - mondta a rektor.

MTI 2012. április 19.,

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről