Hírvilág

Hatásosak a béta-blokkolók az emlőrákra

2011. AUGUSZTUS 15.


Azok a nők, akik igen elterjedt vérnyomás-csökkentőket, béta-blokkolókat szednek, nagyobb eséllyel küzdenek meg sikeresen az emlőrákkal – állítják az Anderson Rákközpont kutatói.

Dr. Amal Melhem-Bertrandt és munkatársai megállapították, hogy azok az emlőrákos nők, akik béta-blokkolót szednek, hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem szednek ilyen gyógyszert. Másrészt kisebb az esélye egy agresszívabb daganat kialakulásának is. A béta-blokkolók a szervezet stresszhormonjának, az adrenalin és a noradrenalin jelátvitelét gátolják. A kiinduló megállapítás szerint állatkísérletes körülmények között a stressz fokozta a daganatok növekedését. A kérdés az volt, a stressz gátlása képes-e a daganat csökkentésére.

A Journal of Clinical Oncology hasábjain bemutatott munka során 1400 emlőrákos nő egészségügyi adatait elemezték, akiket sebészeti úton és kemoterápiával is kezeltek. A hölgyek hét százaléka szedett vérnyomására béta-blokkoló hatású gyógyszert, a többi nem. A műtétet követően a két csoport esetén megegyezett a daganat mérete. Hároméves időszakot követően a gyógyszerszedő csoport 87 százaléka volt életben, míg béta-blokkolót nem szedőknél csak 77 százalékos volt a túlélési arány. A béta-blokkoló hatását vizsgáló statisztikai elemzésbe más, lehetséges befolyásoló faktorokat is bevontak, például életkor, daganatstádium, társbetegségek. A hatás még drámaibb volt a tripla negatív típusú, igen agresszív daganatok esetén, amikor a hormonális terápia nem alkalmazható.

Mindazonáltal a vizsgálat csak a kapcsolatot tárta fel, az ok-okozati összefüggést nem. A szakértők jelenleg még nem ajánlják a béta-blokkolókat daganatellenes szerként, ugyanis az eredmények megerősítése további kutatást igényel.

Forrás: target="_blank">Medipress


Kapcsolódó anyagok: cikk címeA gének ki-, illetve bekapcsolásától függ a daganat agresszivitása
A gyulladás gátolja az emlőrák kialakulásátA hormonpótlás emlőrákhoz vezethet
Mellrák kimutatása egy szempillantás alatt
Lassítható az emlőrák növekedése egy forradalmi terápia segítségével
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.