Hírvilág

Hasmenésjárvány: itthon nincs veszély

2011. AUGUSZTUS 15.

Észak-németországból indult el 2011. május 22-én az a járvány, amelyet egy újfajta kórokozó, vélhetően a coli baktérium egyik változata okoz, amellyel szemben így korábban nem alakulhatott ki immunreakció a szervezetben. Míg a hasonló járványokban leginkább a gyermekek érintettek, a mostani, esetenként véres hasmenést is okozó fertőzés első sorban a felnőtt lakosságot betegíti meg.

A Parlament egészségügyi bizottságának elnöke, Kovács József arra kérte Paller Juditot, hogy szerdai ülésén tájékoztassa a grémium tagjait arról, mi a valós helyzet a hasmenéses járvánnyal kapcsolatban. Az országos tisztifőorvos elmondta, az április vége óta 412 ezer megbetegedést jeleztek világszerte, a coli baktérium toxikus törzse által megfertőzött emberek közül tízen haltak meg. Hétfői és keddi jelentések szerint Németországban 867 beteget tartottak nyilván, de érkeztek adatok dán, svéd, amerikai, francia és spanyol fertőzöttekről is.

Paller Judit elmondta, a baktérium első sorban fertőzött élelmiszerekről juthat a szervezetbe, ezért a megelőzésben nagy szerepe van a személyes higiénének. Hazánkban eddig 17 mintát vizsgáltak meg a tisztiorvosi szolgálat laboratóriumaiban, amelyek negatívnak bizonyultak a súlyos, hasmenéses tüneteket okozó baktérium tekintetében: hasmenéses járvány van Magyarországon, de hemolitikus urémiás szindróma (HUS) nincs.

* * *

Az Európában, első sorban Németországban dúló hasmenéses járvány súlyos szövődménye a HUS. Míg kezdetben a Spanyolországban termelt, és onnan importált uborkákra gyanakodtak, mint a baktérium hordozóira, addig mára az észak-németországban termelt salátákra terelődött a gyanú. Ám úgy tűnik, egyelőre a német hatóságoknak nem sikerül hitelt érdemlően bizonyítaniuk, milyen fertőzött élelmiszer indította el a járványt. Ellenben münsteri kutatóknak köszönhetően már rendelkezésre áll egy olyan gyorsteszt, amely néhány óra alatt kimutatja, hogy a szervezetben a különleges coli baktérium okozta-e a fertőzést.

eLitMed.hu, T.O.
2011-06-02

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.