Hírvilág

Három orvosi szakma együtt - a sebészet, a nőgyógyászat és az urológia

2012. NOVEMBER 23.Jaj, a derekam! - hangzik el sokszor, főként nők részéről. A gyakran szétsugárzó kismedencei fájdalmakba hajlamosak a páciensek beletörődni: majd elmúlik, korral jár - így biztatják magukat. Pedig a könnyelműség, a gondatlanság ez esetben is sok felesleges fájdalmat, életre szóló kórokat és károkat idézhet elő a szervezetben. Legtöbb esetben a menopauzával járó, főként az 50-60-as korosztályt érintő problémákról van szó - mondja Willner Péter sebészeti részlegvezető főorvos.


Tájékoztatása szerint az ilyen, ismeretlen eredetű panaszok hőhullámokkal, alvászavarral súlyosbítva kismedencei eredetűek lehetnek, súlyos esetben vizeletvisszatartási, székletürítési gondokat okoznak, esetleg hüvelyszárazságot, nehezített, kellemetlen szexuális életet. Az ok a többi között a korral együtt járó hormonális változás, a szülés, a túlsúly, a kevés mozgás, amelynek következtében hüvelyi sérv, méhelőreesés is gyakran előfordul.

- Ezek a tünetek nem múlnak el önmaguktól, ellenkezőleg: ha kezeletlenek maradnak, egyre súlyosabbá válnak, és nagymértékben rontják az életminőséget - húzza alá a főorvos.

- A kismedence bonyolult felépítésű, benne több, egymással szorosan összefüggő szerv is található - olyan érzékeny szervek, amelyek szüléskor vagy akár nagyobb teher cipelése esetén is károsodhatnak. A menopauza idején pedig azoknak a hormonoknak a szintje, melyek ezeket a szerveket támogatják, fokozatosan csökken. Ezért fordulhat elő, hogy a nyálkahártya elvékonyodik, a méhet tartó szalagok megnyúlnak, a méh lesüllyed, a hólyag és a belek helyzete megváltozik.

Mátrixrendszer

Willner Péter felhívja a figyelmet arra, hogy ugyan korral járó jelenségről van szó, de nem megváltoztathatatlan állapotról, amelybe bele kell törődni.

Új megközelítést jelent a perineológia, mely éppen arra hivatott, hogy a kismedence szerveit egységében szemlélje, az azzal foglalkozó orvosok közösen keressenek megoldást a problémára. Mert ebben a komplex, interdiszciplináris tudományágban három orvosi szakma - a sebészet, a nőgyógyászat és az urológia - szoros együttműködésére van szükség. E három szakma tudása ötvöződik, adódik össze a rekonstrukciós műtétek során egy teljesen új, funkcionális szemlélet alapján.

- A lényeg az, hogy egy egészségügyi központban, egy osztályon, úgynevezett mátrixrendszerben végezzük el a szükséges helyreállító műtéteket részletes, speciális kivizsgálás után - mondja a főorvos. - A beavatkozások egyre több "menopauzakorba" került nőt érintenek, vagy a későbbi években válnak panaszaik drasztikussá. Nem minden esetben kerül sor műtétre. Először konzervatív módon próbálunk segíteni a pácienseknek, például speciális biofeedback tornával. A medence-fenékizom-erősítő torna hatásos módszer, egyszerű gyakorlatokkal sok esetben csökkenthetők a panaszok, megakadályozható a súlyosbodás.

Kulcslyuksebészeti eljárás

A műtét tehát akkor következik, ha hagyományos terápiával nem mutatkozik javulás. Willner Péter a 21. század egyik legmodernebb technikáját alkalmazva, laparoszkópos műtéteket végez. Ismertetése szerint ez a minimálisan invazív technikai módszer - népszerű néven: kulcslyuksebészeti eljárás - egyre több hasi műtét esetén alkalmazható, és igen sok előnnyel jár: kíméletes, csupán néhány 0,5-1 centiméteres vágásra van szükség, a beteg gyorsan felépül, a szövődmények - hegesedés, összenövés - kockázata jelentősen mérséklődik, kevés a fájdalom, gyors a visszatérés a hétköznapi tevékenységbe.
Ez a fajta műtéti eljárás ugyanakkor nagy szakmai rutint igényel, és a modern technikai eszközök, a felhasznált anyagok költségigénye miatt tetemes befektetést is. Ma még kevés intézményben alkalmazzák a modern endoszkópos eljárásokat erre a célra, de a jövő útja minden bizonnyal ez lesz.

A kismedence indokolatlanul elhanyagolt területe a szervezetnek, összetett szerepe, bizonyos fontos élettani funkciói még kevéssé ismertek, és határozott panaszok esetén is gyakran tanácstalanok a páciensek, vajon milyen orvost, melyik szakma képviselőjét keressék fel. Gyakran előfordul, hogy az ismeretlen eredetű gáttáji, kismedencei fájdalmakkal, székrekedéssel, vizelettartási zavarral a reumatológust vagy a háziorvost keresik fel, és csak hosszas kerülő úton jutnak el ahhoz az orvoscsoporthoz, amely ismeri és gyakorolja a perineológia modern tudományának gyógyító módszereit.MTI 2012. november 23., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.