Hírvilág

Három nemátalakító műtét után elhunyt

2013. OKTÓBER 04.


Három sikertelen nemátalakító műtétet követően halálba segítettek az orvosok egy transzszexuális pácienst Brüsszelben. Az ügy nagy visszhangot váltott ki a belga sajtóban.

A nőnek született Nathan Verhelst lelki gyötrelmeire hivatkozva kérte orvosaitól, hogy vessenek véget életének. A férfi hétfőn hunyt el egy brüsszeli kórházban. Előzőleg két szakember is megállapította, hogy a 44 éves páciens nem küzdött átmeneti depresszióval, állapota tartós volt.

Belgiumban 2002-ben legalizáltak az eutanáziát, amelyet tavaly 52 esetben alkalmaztak az országban lelki betegségre hivatkozva.

Wim Distlemans orvos az Het Laatste Nieuws című belga lapnak nyilatkozva azt mondta, a páciens "teljes nyugalomban hunyt el".
Nathan Verhelst, eredeti nevén Nancy, három fiúgyermek mellé érkezett a családba. Halála előestéjén a páciens azt mondta a lapnak, hogy szülei annak idején eltaszították maguktól, mert újabb fiút szerettek volna.

Verhelstnek három nemátalakító műtétje volt 2009 és 2012 között. Mint kiderült, ez sem segített rajta. "Amikor először megláttam magam a tükörben, viszolyogtam az új testemtől" - idézte a lap.

A kórház kiemelte, rendkívül szigorú procedúra előz meg minden egyes eutanáziás esetet, így volt ez most is.
A legalizálás óta folyamatosan növekszik az eutanáziát igénybe vevő betegek száma Belgiumban. A kegyes halált kérők többsége hatvan év feletti és valamilyen rákos betegséggel küzd.

A 2002 szeptemberében életbe lépett belga törvény értelmében a páciensnek képesnek kell lennie arra, hogy maga hozza meg a halálra vonatkozó döntést. Az orvosok akkor végezhetnek eutanáziát büntetlenül, ha a páciens önként, megfontoltan és többször is közli döntését.

A belga parlament jelenleg a szabályozás módosítását fontolgatja annak érdekében, hogy 18 év alattiakra is kiterjedjen a törvény.
Tavaly 1432 regisztrált eutanáziás eset volt Belgiumban, 25 százalékkal több, mint az előző évben. Az eutanáziás esetek az összes haláleset 2 százalékát tették ki - adta hírül a BBC hírportálja.
(https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24373107)MTI 2013. október 3., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma