Hírvilág

Hamarosan megjelenik a meningitisz B elleni védőoltás

2011. AUGUSZTUS 15.


Már csak néhány hónapot kell várni a meningitisz B elleni védőoltás megjelenésére, amely jelentős mértékben csökkentheti majd a betegség okozta halálozás és élethosszig tartó szövődmények gyakoriságát.

A szülők a meningitisz B-től félnek a legjobb a gennyes agyhártyagyulladás típusai közül, mert nehéz diagnosztizálni, és gyorsan öl. A betegek több mint tíz százaléka életét veszti, körülbelül 15 százalék pedig fogyatékkal él tovább egész életében.

A 4CMenB oltóanyagról készült legutóbbi tesztek alapján az Európa-szerte megtalálható 1000 meningitisz B törzs körülbelül 80 százaléka ellen védettséget nyújt. Agyhártyagyulladást más mikroorganizmusok is okozhatnak, de a meningococcus B a bakteriális agyhártyagyulladás leggyakoribb formája, és a kutatóknak azért különösen nehéz felvenni vele a harcot, mert nagyon sok törzsét kell célba venni. A pneumococcus illetve a meningococcus C és Hib törzsei ellen bevezetett védőoltások sikeresek, a meningitisz B ellen azonban egyelőre nincs védőoltás.

Egy 1800 gyermek részvételével végzett kísérlet azt mutatta, hogy a 4CMenB vakcina önállóan illetve más törzsek elleni oltóanyagokkal kombinálva is beválik. Egy másik kutatásból az derült ki, hogy kamaszokban is kivált immunválaszt. A védőoltást Nagy-Britanniában idén karácsonyra hagyhatják jóvá, és a jövőben a gyermek védőoltási programba is bekerülhet.
Steve Dayman, a Meningitis UK jótékonysági szervezet vezetője szerint az eredmények nagyon izgalmasak, pozitív lépésnek számítanak a meningitisz B felszámolása érdekében végzett küzdelemben, amely Nagy-Britanniában az agyhártyagyulladás összes típusa közül a legtöbb halálos áldozatot követeli.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Meningitisz elleni oltás Afrikába
Ideggyógyászati Szemle - 2008;61(11–12) Pneumococcus-meningitis gyermekkorban - kilenc és fél év tapasztalataa Szent László kórházban


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.