Hírvilág

Hajbeültető robot

2011. AUGUSZTUS 15.


Az úgynevezett ARTAS rendszer továbbfejlesztésére kapott engedélyt a FDA (Food and Drug Administration) amerikai egészségügyi szervezettől a Restoration Robotics, egy kaliforniai székhelyű magánkézben lévő orvosi segédeszközöket fejlesztő vállalat.

Az ARTAS rendszer segítségével az androgenetikus alopéciát, azaz a férfiakra jellemző hajritkulást és kopaszodást lehet kezelni. A rendszert számos elismert hajbeültetéssel foglalkozó szakorvos közreműködésével dolgozták ki.

A rendszer teljes egészében orvosok által kontrollált, tökéletesen interaktív, és számos módszer együttes alkalmazásával működik, melyek között megtalálható egy vezérelhető robotkar, egy újonnan kifejlesztett egyedi képalkotó technológia, bőrlyukasztás, valamint egy számítógépes vezérlőfelület, melyen keresztül az orvos a megfelelő módszerek alkalmazásával irányítani tudja az eseményeket.

Az ARTAS rendszer képes felismerni és kiszedni az egészséges hajhagymákat a fejbőr azon területeiről, ahonnan átültetik a szőrtüszőket a kopasz bőrfelületre. Ez a módszer jóval kíméletesebbnek bizonyult a hagyományos hajbeültetéshez képest, így a páciensek is hamarabb épülhetnek fel a beavatkozást követően. A beavatkozás nem igényel műtéti körülményeket, ezért akár egy irodában is elvégezhető, emiatt a költségek is jóval alacsonyabbak a műtéthez képest.

Az így beültetett haj idővel kifejleszti saját vérellátását, és fokozatosan növekedésnek indul. A hajszálak a beavatkozás után egy hónappal indulnak növekedésnek és körülbelül egy éven keresztül folytatódik is a hajnövekedés.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Az emberi test mint üzenőfelületDiffúz hajhullás - kiváltó okok és ellátás


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Vajon az okostelefonod tudja, ha depressziós vagy?

Mennyire ismer téged az okostelefonod? Egy új kutatás szerint, ezek az eszközök most már használhatók arra, hogy érzékeljék, ha gazdájuk depresszióban szenved.

Hírvilág

A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségei

Ma már úgy a lakosság, mint a politika napról napra jobban érzi azt, amit a szakemberek évek óta mondanak: az egészségügy erőforrás-hiányos, de a „gyenge láncszem”, a legnagyobb szűkösség nem a pénzeszköz hiánya - mert az elven a politika által re-allokálható -, hanem a humánerőforrás biztosíthatósága az egészségügy fenntarthatóságának leginkább sebezhető pontja.

Gondolat

Pénelopé szertefoszló vászna

Gondolatok Gyimesi Júlia Pszichoanalízis és Spiritizmus című kötete kapcsán. A pszichológiatörténet viszonylag keveset foglalkozott a spiritizmus a lélektan kialakulásában betöltött szerepével. A kötetből kitűnik, hogy ez a hatás nem elhanyagolható.

Gondolat

"Hisz még nem hullottál az éjbe le" - Gulácsy Lajosról

NAGY Zsuzsanna

Csontváry és Gulácsyt tartják a magyar művészetben a szürrealizmus előfutárának.

Egészségpolitika

Autonóm repülő robot egy méh agyával

Sheffield és a Sussex egyetemeinek kutatói egy ambiciózus projektet kezdtek, hogy elkészítsék egy méh agyának első pontos számítógépes modelljét, hozzájárulva annak megértéséhez, hogyan gondolkodnak az állatok, jelentős lépést megtéve a mesterséges intelligencia (AI) kutatásában.