Hírvilág

Gyógynövények mint új antibiotikumok?

2011. AUGUSZTUS 15.

A rákbetegség kezeléseknek gyakran az a mellékhatása, hogy legyengítik a beteg immunrendszerét. Ennek eredményeként életveszélyes másodlagos baktérium- és gombafertőzések alakulhatnak ki. Különösen növeli a veszélyt az a jelenség, hogy egyes baktériumok, például a Staphylococcus aureus, egyre több gyógyszerrel szemben válnak rezisztensé. Egy új kutatás amelyet az Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials tett közzé indiai vadon élő növények bakteriális és gombás fertőzések elleni hatását vizsgálja a szájban, szájüregi rák betegekben.

Az indiai Rohtakban végzett kutatások során a hagyományos népi gyógyászat gyógynövényeinek kivonatait vizsgálták meg olyan mikrobák ellen, melyeket szájüregi rák betegek szájában találtak. Negyven beteg vett részt a vizsgálatban, s közülük harmincötnek volt súlyosan károsodott az immunrendszere, amit a jelentős mértékben csökkent neutrofilszám is jelzett. A vizsgáltak közül nyolc növény kivonata volt képes arra, hogy jelentősen befolyásolja a szájból vett mintákból növesztett baktérium- és gombakultúrák növekedési ütemét laboratóriumi körülmények között. Ezek sorában volt található a vad asparagus, a hamis margaréta, a curry fa, a ricinusolaj és a görögszéna.

A kutatás vezetője, Dr. Jaya Parkash Yadav szerint "a természetes gyógyszerek egyre fontosabbak a betegségek kezelésében, és a tradicionális népi gyógyítás ismeretei kiindulópontot jelentenek a növényi alapú gyógyszerek kutatásában. Vizsgálódásunk fontos felismerése az, hogy a kivonási eljárás óriási hatással van a mikrobák elleni növényi anyagok sajátosságaira és hatékonyságára. Számos vizsgált növény széles spektrumú antibiotikumként vette fel a küzdelmet a mikrobákkal, így az E. coli, S. aureus baktériumok és a Candida és Aspergillus gombák ellen. Sőt, a ricinusolaj hatékonynak bizonyult a Pseudomonas aeruginosa baktériummal szemben, amelyről ismert, hogy nehéz kezelni hagyományos antibiotikumokkal. Bár a tesztelt növények hatékonysága alacsonyabb volt, mint a hagyományos antibiotikumoké, mégis, reményt nyújtanak a rezisztens fajok elleni küzdelemben. "


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https:// www.biomedcentral.com

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.