Hírvilág

Gyermekbántalmazás világszerte

2011. AUGUSZTUS 15.A gyermek „elnáspángolása” még mindig a fegyelmezés leggyakoribb formája világszerte, annak ellenére, hogy 1979 óta 24 országban a gyermekek mindenfajta testi fenyítése teljes tilalom alatt áll.
Noha az Egyesült Államokban 1975 óta ritkább a verés, mint a fegyelmezés eszköze, az óvodáskorú gyermekek 80 százalékánál még mindig a testi fenyítés a fő „nevelési eszköz”.

„Kemény dolgokat találtunk. A durva bánásmód minden közösségben elterjedt, minden nemzetnél jelen van” – mondta el az intézmény sajtótájékoztatóján dr. Desmond Runyan, az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) szociálegészségügy professzora. Ő volt annak a kutatásnak a vezetője, mely során több országot átfogó felmérést készítettek arról, hogy milyen gyakran alkalmaznak a szülők testi fenyítést a gyerekek fegyelmezésére.

A kutatás során Brazília, Chile, Egyiptom, India, a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok családjait vizsgálták, és azt állapították meg, hogy mindenhol nagyobb a gyermekek tényleges testi fenyítésének száma, mint a hivatalosan közzétett adatok.

A tanulmányt a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap következő számában fog megjelenni.

Runyan és kollégái az alábbi felfedezéseket tették:

· A testi fenyítés az iskolázatlan anyák körében volt a leggyakoribb.

· A testi fenyítések száma egy országon belül is változott a különböző közösségek körében.

· A durva gyermekbántalmazások száma nem volt kisebb a többi országban sem, mint az Egyesült Államokban. Sőt, minél kisebb jövedelmű, fejletlenebb egy ország, annál gyakoribb a gyermekbántalmazás.

Egy másik tanulmány, amit Dr. Adam J. Zolotor, az UNC család-egészségügyi docense vezetett, azt állapította meg, hogy 2002-ben kevesebb gyermeket fegyelmeztek veréssel, mint 1975-ben. Ennek ellenére 2002-ben az óvodás gyerekek 79 százalékát még mindig elfenekelték, a 8 és 9 év közötti gyerekek felét pedig valamilyen tárggyal, pálcával vagy fakanállal „tanították móresre”. Ez a tanulmány a Child Abuse Revi című folyóirat következő számában fog megjelenni.

„Az Egyesült Államokban, az egyik legnagyobb jövedelmű országban, csökkent ugyan, de továbbra is mindennapos a gyermekek testi fenyítése. A szülőknek meg kell érteniük, hogy a verés többet árt, mint használ, és más, humánusabb módszer is létezik a gyermekek fegyelmezésére. Jó hír viszont, hogy a testi fenyítése csökkenő tendenciát mutat” – számolt be dr. Zolotor a UNC sajtótájékoztatóján.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.