Hírvilág

Gingko dementia ellen? Elfelejthetjük.

2011. AUGUSZTUS 15.

Most az Amerikai Egyesült Államokban véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálatot végeztek több mint 3000 idős (>75 éves) beteg részvételével, hat éves követési idővel. A vizsgálat 96%-os statisztikai erővel rendelkezett ahhoz, hogy kimutasson 30%-nyi különbséget a dementia incidenciájában. Az alanyokat az általános lakosságból választották be, kizárási feltételt csak a már fennálló dementia és az ennek a kockázatát befolyásoló gyógyszerek szedése és betegségek fennállása jelentett.

A résztvevők a besorolás után teljes neuropszichiátriai kivizsgáláson vettek részt, és véletlen besorolás alapján kaptak napi 2x120 mg standardizált G. biloba-kivonatot. Az alanyokat félévenként megvizsgálták, és ha kognitív romlásra utaló jeleket tapasztaltak, részletes neurológiai kivizsgálásra és MR-vizsgálatra utalták őket a dementia igazolása vagy kizárása céljából.

A résztvevők együttműködése jó volt, a követés végére 60%-uk még szedte a besorolás szinti gyógyszert. A placebocsoport 16%-ában és a gingkocsoport 18%-ában állították fel a dementia diagnózisát – a számok magukért beszélnek.

A kifogástalan tervezésű és kivitelezésű, nagy esetszámú és hosszú követési idejű vizsgálat gyakorlatilag véglegesen megválaszolta a kérdést: A G. biloba-kivonat nem alkalmas a dementia megelőzésére. A szerzők a kudarc ellenére további vizsgálatokat terveznek, amelyekben MR-vizsgálattal próbálnak meg kimutatni különbségeket az alanyok között, illetve hosszabb követési idővel igyekeznek az esetleg csak igen hosszú távon mutatkozó hatásokat felmérni.

Forrás: JAMA 2008 Nov 19; 300:2253.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.