Hírvilág

Forum Romanum

2013. OKTÓBER 30.

Hét év után újra megnyitották Róma egykori ókori központjának egyik utcáját. A Via Alessandrina helyreállítása az egész Forum Romanum restaurálásának egyik első lépése.

Róma lakosai és az Örök Városba látogató turisták közül sokan most először járják végig a hétfőn újra megnyitott Alessandrina utcát.

A Traianus (53-117) és Nerva (30-98) császár egykori fóruma mellett elhaladó utca a 2006-ban történt lezárás előtt is elhanyagolt volt, összesen tizennégy év óta vár arra, hogy rendbe tegyék. Erre májusi megválasztása után Ignazio Marino római főpolgármester tett ígéretet, és valóra is váltotta. Marino tűrhetetlennek nevezte, hogy az olasz főváros történelmi központjában egy gazzal benőtt és szeméttel teli terület kerítéssel legyen lezárva a Forum Romanum közvetlen szomszédságában.

A Via Alessandrina most újjászületett: kockaköveit kiegyenesítették, padok és a császárfórumokat részletesen bemutató, több nyelvű tablók kerültek rá. Aki itt sétál, Róma ókori szívében jár és az egyik legszebb látványban van része Traianus diadaloszlopa és piaca, a Capitolium-dombja, valamint a Colosseum között.

Az utcát a 15. század második felében építették ki és Michele Bonelli (1541--1598) bíborosról nevezték el, akinek szülővárosa a piemonti Alessandria közelében volt.

A római főpolgármester elképzelései szerint ha sikerül megtalálni az ehhez szükséges négyszáz millió eurós (1,2 milliárd forint) összeget, akkor megtörténhet a Forum Romanum és a császárfórumok egyetlen nagy régészeti területté való egyesítése.

Addig is Marino karácsonykor a rómaiakat és a turistákat újabb gyalogosövezettel ajándékozza meg: néhány napra teljesen lezárják a forgalom elől a Piazza Venezia tér és a Colosseum közötti sugárutat.


2013. október 29., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Gondolat

Összefogás az ország járványügyi biztonsága érdekében - Interjú dr. Visontai Ildikóval

Mind a gyógyító-megelőző ellátásban mind az ország járványügyi helyzetének megítéléséhez elengedhetetlen a jó minőségű és világos szabályokon alapuló mikrobiológiai laboratóriumi tevékenység – mondta dr. Visontai Ildikó a szakmai kollégium orvosi mikrobiológia tagozatának vezetője.

Hírvilág

Vesalius, az első modern anatómus

KRAMER Imre

Közel fél évezrede, 1514 szilveszterén látta meg a napvilágot a modern anatómia legjelentőségteljesebb alakja, a flamand Andreas van Wesel, latinosan írva Vesalius.

Gondolat

"Elme-alma" és NYITNIKÉK - a megbélyegzés ellen

NAGY Zsuzsanna

Interjú dr. Harangozó Judittal és Rigó Máriával a stigma és megbélyegzés ellen.

Klinikum

A nintedanib számos kórképben lehet hatékony

Nintedanib: mit tudunk, és mit kell még felfedeznünk? címmel tartott szakértői fórumot 2018. április 16-án a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár, ahol nemzetközi szaktekintélyek ismertették a meghívott közép- és kelet-európai tüdőgyógyászokkal, onkológusokkal és reumatológusokkal a legújabb tudományos eredményeket.