Hírvilág

Film a kiszolgáltatottakról

2012. MÁRCIUS 29.

Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása a kiszolgáltatottság filmje

Lesütött szemek és tomboló feszültség a nyár harsogó zöldjében - Fliegauf Bence a kiszolgáltatottságról és kirekesztésről forgatta Csak a szél című filmjét, amely könyörtelen alapossággal rajzolja meg egy roma család egy napján keresztül a romagyilkosságok hátterét. A film április 5-én kerül a magyar mozikba.

A növendék akácosban meghúzódó tanyán él az anya lányával, fiával és magatehetetlen apjával. A családfő már Kanadában van, a többiek utána készülnek, csak meglegyen rá a pénz. Az uzsorások miatt sincs maradásuk, csupán otthonukat adhatják a tartozás fejében. Éjszakánként halálbrigád gyilkolja a romákat. Tapinthatóvá sűrűsödik a tanyavilágban a szavak nélküli félelem, romákból szerveződött polgárőr csoport próbál valamit tenni a családok védelmében.

Fliegauf Bence szereplőire koncentrál, a filmben sok a közeli kép, a rendező egy pillanatra sem engedi, hogy a néző szeme kibogozza a háttér homályát.
A filmet a temetőbe menő fiú és a halottasházból kigördülő koporsók talányos jelenete foglalja keretbe. A néző aggódva számolja a koporsókat: vajon ki maradt életben, ki halt meg?
A gyerek egyenes háttal, felszegett fejjel a maga útját rója. Nem jár iskolába, ahol testvére arról tanul, hogy az embert a kíváncsisága és tudni vágyása emelte fel. Keveset szól, de mindent tud a túlélésről.

A család élete a megszokott mederben folyik. Az anya, Mari (Toldi Katalin) dolgozik, a fiú, Rió (Sárkány Lajos) az erdőt járja, Anna, a lány (Lendvai Gyöngyi), az iskolában ül. A napsütötte nyár egyszerű jelenetei peregnek a filmvásznon, mégis valamennyit átitatja a rettegés, még ha a szereplők igyekeznek is elnyomni azt magukban.

Az asszony útkarbantartóként és az iskola takarítónőjeként próbál boldogulni. A szegénységnek ezen a fokán nincs különbség romák és nem romák között, a filmből elősejlik valamiféle egymás iránti szolidaritás. Miközben Mari nap mint nap átéli a rasszista iskolagondnok zaklatását, a legélesebben a kamasz Anna életében érhető tetten a folytonos megaláztatás és kiszolgáltatottság. A rajzolás és a szomszéd kislány gondozása visz örömöt az életébe. A munkájáért a nemzetközi kritika által is méltatott operatőr, Lovasi Zoltán emlékezetes képekben festi meg a kamaszlány és a kislány egymás iránti szeretetét.
Fliegauf Bence amatőr szereplőkkel dolgozott, a film egyik kulcsjelentének szerepeit azonban színészekre bízta. A romagyilkosságok ügyében nyomozó helyi és a Pestről érkezett rendőrt Egyed Attila és Cziffer László alakítja.

"A mi jelenetünk arról szól, hogyan elemzi a két ember a történteket és hogyan feszül egymásnak véleményük" - mondta el Egyed Attila. Egyed Attila jeleníti meg a társadalmi előítéletekkel terhelt "rasszista zsarut", aki csak azt sajnálja, hogy a gyilkosok a "dolgos cigányokra" is lecsaptak, és ezzel "elrontották a történtek üzenetét".

Mint mondta, amikor a szerepre készült, nem az volt a fontos, hogy egy korlátolt embert eljátsszon, hanem az, hogy megmutassa, mi motiválja a rendőr gondolkodását. A film felkiáltójelként figyelmeztet arra, hogy semmifajta kirekesztést nem szabad megengedni - fogalmazott a színész. A Berlinalén elnyert Ezüst Medve díjra utalva azt mondta: "fontosak a díjak, de még fontosabb, hogy mozikba kerül a film".

Fliegauf Bence, aki maga írta a forgatókönyvet Tábori Zoltán újságírónak a 2008-2009-es romagyilkosságokkal kapcsolatos szociográfiáitól ihletve, korábban hangsúlyozta, hogy a Csak a szél az ő személyes reflexiója a tragikus eseményekre és nem a konkrét történetről akart filmet forgatni.

"Érzelmileg egyetlen korábbi munkámban sem vonódtam be soha ennyire, mint ennél a filmnél. Ennek következtében hazajárok egy olyan világba, amiről korábban azt sem tudtam hogy létezik. Igazi barátságok alakultak ki a forgatás alatt. Hajmeresztő és egyben nagyon szép volt ezekkel az emberekkel, végiggondolni, végigjátszani a valós eseményeken alapuló drámát" - mesélte a rendező, aki elismerte, hogy nem könnyű elengednie ezt a filmet.

Rengeteg élményt élt át a filmet előkészítő egyéves kutatómunka során - fűzte hozzá, felidézve a kora hajnaltól késő estig tartó utazásokat, amelyek során az ukrán romatelepeket is felkereste. "Mélyen belém ivódott ez a tapasztalat. Kitárt bennem egy kaput: nyitottnak lenni a kirekesztettség és a kiszolgáltatottság iránt" - fogalmazott Fliegauf Bence.

Az MTI-nek elárulta, hogy tovább halad ezen az úton, már egy újabb filmterven dolgozik, amely talán még erőteljesebben ábrázol egy etnikai konfliktust. A történet alapja ismét konkrét eset. Jelenleg német partnerekkel együttműködve fejleszti a treatmentet, de a filmtervvel a Magyar Nemzeti Filmalapnál is akar pályázni.

A Inforg-M&M Film produkciójában készült Csak a szél című magyar-német-francia filmdráma április 5-én kerül a magyar mozikba; hazai forgalmazója a Budapest Film. Muhi András és Mécs Mónika producer az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a filmszínházas forgalmazás után a televíziókban, elsősorban a közszolgálati televízióban, de esetleg kereskedelmi csatornán is szeretnék bemutatni az alkotást.

A Csak a szél a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol a zsűri nagydíja, az Ezüst Medve mellett elnyerte az Amnesty International emberi jogi szervezet elismerését és a Peace Film Awardot is. Mint a rendező elmondta: a film fesztiválszereplése tovább folytatódik, számos filmmustrára hívták meg Berlin óta.MTI 2012. március 29., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Gondolat

Amikor Nietzsche sírt….

A pszichoanalízis kezdetei - regényes feldolgozásban