Hírvilág

Figyelemhiányos hiperaktivitás Felülvizsgálattal a túlkezelés ellen?

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Amerikai Egyesült Államokban már 2000-ben is aggodalmat okozott, hogy drámai mértékben nő a pszichoaktív szerek rendelése figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) és más pszichiátriai betegségekben szenvedő gyermekeknek (JAMA 2000; 283:1025-1030; JAMA 2000 Feb 23 283 1059-1060). Most Washington államban dolgozó kutatók fejlesztettek ki egy felülvizsgálati programot a túlkezelés visszaszorítása céljából.

Azt az intézkedést vezették be, hogy az addig korlátozás nélkül felírható stimulánsok és az atomoxetin esetében egy illetékes bizottságnak kell ellenőriznie a kezelés indokolt voltát a következő esetekben:

– Ha nagy dózisú stimulánst rendeltek (például >60 mg/nap dextroamphetamint, illetve >120 mg/nap methylphenidatot vagy atomoxetint).
– Ha ötévesnél fiatalabb gyermeknek rendeltek stimulánst.
– Ha egyszerre több ilyen gyógyszert adtak 30 napnál hosszabb ideig.

A recepteket családorvosok, pszichiáterek és asszisztensek írták fel; összesen 21 ezer gyermek kezeléséről gyűjtöttek adatokat. A gyógyszerrendelések 5%-a esett a fenti, ellenőrzést indokoló kategóriák valamelyikébe. A bizottságok az esetek 51%-ában változtatták meg a kezelést, miután áttekintették az érintett betegek dokumentációját.

A program bevezetése után a fenti dózisokat meghaladó gyógyszerrendelések száma 53%-kal csökkent, a kombinációk alkalmazása 44%-kal csökkent, és 23%-kal kevesebbszer írtak fel stimulánst 5 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

Lehetséges, hogy a vizsgálat eredménye, amely szerint a gyógyszerrendelések 5%-át kellett felülvizsgálni, jelentősen alulbecsüli a túlkezelések valódi számát, hiszen például a methylphenidat nagy dózisaként a 120 mg-ot definiálták, pedig ez a szer már körülbelül 40–60 mg-os dózisban telíti a dopamintranszportert (ez a hatásmechanizmusának a feltételezett mechanizmusa), tehát elvileg napi 60 mg is kifejti a maximális terápiás hatást.

Mindenesetre az eredmények amellett szólnak, hogy érdemes szigorúbb ellenőrzés alá vonni a gyermekek pszichotrop szerekkel való kezelését. Ráadásul ismert, hogy a stimulánsok szedésével való beteg-együttműködés amúgy is gyenge, és a nagyobb dózisok vagy többféle gyógyszer adása csak tovább rontja ezt a helyzetet.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2009 Jul; 48:740.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.